Home Alcoi El Síndic avisa a Alcoi de que si no aporta dades del...

El Síndic avisa a Alcoi de que si no aporta dades del servei d’aigua el declararà en actitud hostil

1239
0
SHARE

El Síndic de Greuges s’ha fet ressò de les demandes de la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi, que porta anys demanant els balanços econòmics de l’adjudicatària del servei. En 2020 arriba a la seua fi la concessió, i l’ens ciutadà vol mostrar que una gestió municipalitzada és més positiva per als comptes municipals. Així, el Síndic reclama els informes anuals i avisa a Alcoi de que, si no els aporta, serà declarat en actitud hostil al seu informe anual.

El servei d’abastiment d’aigua és un dels considerats com a fonamentals per a qualsevol població. En el passat, a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla eren els propis ajuntaments els que gestionaven de forma pública aquest servei. Però durant el tram final del segle XX la immensa majoria d’ells van ser privatitzats i adjudicats a empreses privades. Entre ells el de la ciutat d’Alcoi, que caduca en proper any 2020, i que compta amb una plataforma ciutadana que lluita des de fa anys per la re municipalització del servei.

Aquest plataforma, de la que forma part la Colla Ecologista La Carrasca, ha demanat repetidament els comptes de guanys i pèrdues del servei. A mitjans de 2018, i després de no rebre contestació per part del consistori, van transmetre la situació al Síndic de Greuges, que ha demanat eixa informació a l’administració alcoiana.

L’adjudicació d’un contracte d’aquestes característiques suposa per a l’empresa adjudicatària l’obligació de traslladar els balanços econòmics anuals del servei per a que siguen fiscalitzats, cosa que no ha fet, segons la plataforma.

La manca d’informació relativa a un servei tan rellevant suposa que no es pot fiscalitzar la tasca de l’adjudicatària, a pesar de que porta vora 2 dècades prestant-lo. D’ací que el Síndic haja alertat a l’Ajuntament d’Alcoi de que, si continua sense aportar les informacions requerides, serà reconegut com a hostil en l’informe anual que l’ens trasllade a les Corts.

Per a la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi, aquest és un exemple de la manca de voluntat política a l’hora prestar el servei d’una manera pública. És l’objectiu últim d’una plataforma que reivindica la necessitat de prestar el servei des del propi Ajuntament per a evitar una major despesa i facilitar un major control del servei.

La petició del Síndic inclou el fet de que el Consistori alcoià haja de reclamar els balanços anuals des de 2001 a la concessionària.