Home Alcoi El TSJCV anula el recurs de cassació i declara fermament nul·la l’ATE...

El TSJCV anula el recurs de cassació i declara fermament nul·la l’ATE de La Española a La Canal d’Alcoi

1055
0
SHARE

Al 2014, la Generalitat Valenciana creava l’Actuació Territorial Estratègica (ATE) com a fórmula per a agilitzar el procés de construcció de pols d’atracció de riquesa. Un procés que, segons ha quedat demostrat amb el pas dels anys i les successives sentències judicials i informes tècnics, no sempre complia amb tots els estàndars mediambientals. Aquesta vessant ha sigut a la que s’han acollit plataformes cíviques i ecologistes per a recórrer contra plans com Alcoinnova. Aquesta actuació, proposada per l’empresa agroalimentària alcoiana La Española, preveïa ubicar un parc tecnològic i diversos serveis sobre la zona de La Canal, a les faldes de la cara sud de la Font Roja.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha donat ara per tancada definitivament la construcció d’aquest macro projecte a Alcoi. Després d’anys de pleits i recursos judicials, l’alt tribunal valencià ha tingut en compte els arguments presentats en la darrera denuncia per la plataforma Salvem l’Aqüífer del Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca, contraposats al recurs de cassació interposat per la mercantil alcoiana.

La darrera sentència del cas, datada en abril del 2018, ja donava la raó a les plataformes ciutadanes, hagut compte dels informes mediambientals que van aportar. En ells es recollia, entre altres, les afeccions que ubicar indústria a aquesta zona -ubicada sobre el principal aqüífer que nodreix a la ciutat d’Alcoi- podria tenir sobre el medi ambient. Afeccions que arribarien fins la zona d’esmortiment de Parc Natural de la Font Roja, declara al mateix temps d’especial protecció per a les aus (ZEPA).

La sentència del TSJCV és ferma, pel que ha no cap recurs de cap tipus. Un fet que deixa sense efecte el projecte presentat al seu dia pel President de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra i l’empresa la Española. L’ATE deixa així de tenir efecte, tot i ser ubicada sobre terrenys que pertanyen a la família Alberola, que gestiona l’alimentària alcoiana i que busca ampliar les seues intal·lacions per a crear ocupació. No obstant, el que reconeix la sentència és el risc per al medi ambient del projecte, cosa que ha primat per damunt de criteris exclusivament econòmics.