Inici Alcoià Els cossos d’extinció activen el major dispositiu contra incendis de la història...

Els cossos d’extinció activen el major dispositiu contra incendis de la història a l’interior alacantí

469
0
COMPARTIR

La muntanya alacantina concentra la major atenció del dispositiu de vigilància i extinció d’incendis forestals que s’ha activat amb l’arribada de l’estiu. És el major de tota la història degut als condicionants mediambientals, amb una massa forestal creixent i temperatures cada vegada més extremes. El dispositiu provincial contra incendis es coordina des del parc de Cocentaina.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han patit durant la darrera setmana la primera de les onades de calor del present estiu resin estrenat. Aquests fenòmens són un dels principals condicionants per a que es produisquen incendis forestals, un dels grans elements de risc per al medi ambient a l’interior de la província d’Alacant. Aquesta zona és considerada com el pulmó de la província gràcies a la gran quantitat de massa forestal que atresora, i que ha mantingut una relativa humitat gràcies a las quantioses pluges de la primavera.

No obstant les elevades temperatures de les darreres jornades, unides als episodis de vent de ponent que s’esperen al llarg de l’estiu, acabaran per convertir els boscos de la muntanya alacantina en un polvorí. Aquestes condicions empitjoren amb els anys com a fruit del canvi climàtic, i obliguen a les administracions a augmentar els sistemes de prevenció i extinció. Enguany, la província d’Alacant, i especialment les comarques de la muntanya, veuran incrementats els efectius que vetlaran per la seguretat contra incendis fins a les 2.800 persones.

A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen dos parcs de bombers que han vist augmentada la seua dotació d’efectius entre 2018 i enguany, pel que es garateixen les guàrdies en els diferents torns. A banda, 4 de les 12 unitats de bombers forestals de la província operen a la muntanya alacantina o les seues rodalies. A elles cal afegir els diferents ens i grups de voluntaris que col·laboren en la vigilància i l’extinció d’incendis, molt nombrosos a l’interior alacantí. L’objectiu no és altre que actuar quant abans en cas de que es detecte un incendi forestal per a preservar la major àrea verda de la província d’Alacant.

A més, la Conselleria de Medi Ambient té repartides 108 persones en 13 observatoris de tota la província, als que s’afegeixen unitats mòbils, aèries i drons de vigilància per a detectar qualsevol foc.