Inici Alcoià Els ecologistes insisteixen en el dany de l’ozó troposfèric a la vegetació...

Els ecologistes insisteixen en el dany de l’ozó troposfèric a la vegetació de la muntanya

339
0
COMPARTIR

Des de fa anys, a diferents ubicacions de l’interior alacantí existeixen punts de medició de la qualitat de l’aire, integrats dins de la xarxa que la Generalitat té a tot el País Valencià. I també des de fa anys, eixes estacions indiquen que les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla registren nivells d’ozó troposfèric, un gas nociu per als éssers vius, molt superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Alcoi existeix una de les dos estacions que mesuren la qualitat de l’aire a la zona coneguda com Bètica-Serpis, juntament amb la d’Ontinyent. Des de fa 5 anys, els mesuraments duts a terme a la zona es detecten nivells preocupants d’ozó troposfèric, que superen en més de 6.000 unitats el límit de les 18.000 en que està marcat l’ombral saludable.

Aquest fet té nefastes conseqüències tant per als humans com per als animals i la vegetació. Aquest gas oxidant altera els processos normals dels éssers vius, arribant a provocar patologies respiratòries en els humans i minvant la producció dels cultius i la reproducció dels vegetals de les serres. Cultius com els cereals, tubèrculs, cítrics i hortalises poden veure minvada en fins un 40% la seua producció.

Aquesta denuncia ha sigut feta publica de nou per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi. El col·lectiu reivindica de nou polítiques que faciliten una reducció en els nivells d’ozó troposfèric per a evitar afeccions a la natura. Entre elles es troben la disminuació d’emissions de gasos contaminants gràcies a un menor ús dels vehicles a motor, la proliferació de fonts d’energia renovables o una millora en l’eficiència energètica, tant a nivell general com particular de cada llar.