Home Alcoià Els ERTO’s afecten a vora 13.500 treballadors i provenen d’unes 1.800 empreses...

Els ERTO’s afecten a vora 13.500 treballadors i provenen d’unes 1.800 empreses a la muntanya

778
0
SHARE

Més de 13.000 treballadors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla pertanyents a 1.800 empreses s’han vist afectats pels ERTO’s. És la possibilitat que tenen les empreses que han hagut d’aturar la seua producció per la crisi sanitària per a no entrar en fallida econòmica. No obstant, es tracta d’una mesura temporal, ja que l’acomiadament de treballadors està prohibit durant la pandèmia. Alcoi, Ibi i Cocentaina encapçalen la llista d’empreses sota ERTO i treballadors afectats entre les 32 localitats de l’interior alacantí.

El confinament decretat el passat 14 de març per l’Estat d’Alarma encara vigent a tota Espanya ha suposat moltes setmanes d’aturada de la producció en tots els sectors productius de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Durant els primers compassos de la pandèmia, aquelles empreses i comerços no considerats com a essencials per a abastir a la població en els àmbits sanitari i alimentari han estat tancats. Moltes d’elles són pimes o estan regentats per autònoms, que han seguit pagant i, en molts casos s’han hagut d’acollir a mesures temporals d’extinció de contractes per a evitar el tancament.

Són els coneguts com a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO’s). És la fórmula adoptada pel Govern central per a possibilitar no entrar en pèrdues inassolibles per part de les empreses durant la crisi sanitària. A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla són un total de 1.800 empreses les que s’han acollit a aquesta possibilitat per a no entrar en fallida. Dades preocupants que parlen de la gran incidència de la crisi econòmica derivada de la sanitària arrel del Covid19.

La petició d’ERTO’s per part de les empreses que no poden operar amb normalitat durant la pandèmia té conseqüències en el mercat laboral. Des de l’inici de la crisi són més de 2.000 persones les que han perdut la seua ocupació a l’interior de la província d’Alacant. Aquesta dada no inclou a aquells treballadors sotmesos a ERTO’s, que a la muntanya alacantina s’apropen als 13.500. La immensa majoria d’ells, al menys en teoria, reben el 70% del seu salari per part del SEPE mentre dura la suspensió de la seua activitat laboral.

Les empreses que demanen ERTO’s han d’acreditar per què la demanen. En un elevat percentatge, la força major precipitada pel coronavirus està en el centre de les demandes. Alcoi, Ibi, Cocentaina i Muro lideren el nombre de treballadors afectats pels ERTO’s amb 4.033, 2.919, 2.171 i 1.168 treballadors afectats per la força major en l’aturada de la seua activitat laboral. Només a aquestes 4 poblacions s’ha demanat 1.384 dels prop de 1.800 expedients sol·licitats per les 32 localitats que composen l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Els ERTO són una mesura temporal mentre dure la situació econòmica derivada de la pandèmia, pel que és lògic pensar que els treballadors recuperaran el seu lloc de treball en els següents mesos. De fet, el Govern central ja va prohibir fa setmanes l’acomiadament de treballadors pel Covid19, no sense reticències per part de les patronals, més decantades cap als mètodes de la Reforma Laboral del Govern Rajoy amb la crisi del 2008.