Home Alcoi Els focs al Molinar provoquen l’inici imminent de la rehabilitació a les...

Els focs al Molinar provoquen l’inici imminent de la rehabilitació a les antigues fàbriques d’Alcoi

922
0
SHARE

Els nombrosos incendis forestals que s’han produït a la zona del Molinar d’Alcoi han precipitat la posada en marxa del procés per a rehabilitar les primeres fàbriques que van operar a la ciutat. Eixos edificis suposen les darreres restes de les primeres indústries valencianes, on l’Ajuntament d’Alcoi vol crear un centre d’interpretació. La caducitat de les subvencions és altre factor capital a l’hora d’accelerar l’inici dels treballs.

Alcoi fou allà pels finals del segle XVIII i inicis del XIX una de les ciutats on primer es va implantar la indústria a tot el País Valencià. Les seues condicions orogràfiques, enclavada en la conjunció de diverses valls regades per altres tants rius, facilitaven l’ús d’aquests torrents com a força motriu per a la primera maquinària. No obstant, amb l’arribada de l’energia elèctrica, moltes de les fàbriques ubicades a zones com El Molinar van deixar d’albergar activitat fabril mentre a Alcoi naixia una incipient burgesia industrial.

El pas del temps ha provocat que moltes de les primeres fàbriques hagen patit danys, fins que l’Ajuntament d’Alcoi ha fet de la recuperació del patrimoni industrial una de les seues línies d’actuació. El projecte serà posat en marxa de forma imminent pel Consistori, pressionat per la proliferació d’incendis que porten succeint-se al Molinar, primer en l’estiu de 2018, i ara en la recta final de la primavera de 2019. Tots ells s’han produït en l’entorn de les fabriques i les han danyat més, pel que la prioritat és consolidar-les per a evitar que siguen finalment destruïdes.

El projecte de rehabilitació, restringit en la primera fase a la zona de primeres aigües del Molinar, inclou la creació d’un centre d’interpretació de la primera indústria valenciana i l’adequació del paisatge que l’envolta. Tot mitjançant una inversió que ascendeix a 1,2 milions d’euros i que compta amb el suport econòmic d’administracions com la Generalitat Valenciana amb els fons comunitaris Feder. Els treballs reduiran considerablement la massa vegetal actual, que ajuda a proliferar als incendis forestals.

El centre d’interpretació que es crearà al Molinar aspira a ser visitat anualment per unes 70.000 persones quan es trobe a ple rendiment. Després arribaran dos fases més del projecte en funció de les subvencions que aconseguisca.