Home Alcoià Els municipis de l’àrea del consorci Crea multipliquen per 10 la recollida...

Els municipis de l’àrea del consorci Crea multipliquen per 10 la recollida de residus orgànics durant el segon trimestre

348
0
SHARE

El Consorci de Residus Crea, entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià, ha informat sobre les dades de recollida selectiva de residus orgànics de l’segon trimestre del l’any (abril – juny de 2021).

La suma dels residus recollits en aquest trimestre, mitjançant el denominat cinquè contenidor (marró) o mitjançant iniciatives porta a porta, per part dels municipis de la seua àrea de gestió ascendeix a 457,96 tones, fet que suposa multiplicar per deu la quantitat de residus orgànics recollits selectivament en el primer trimestre del l’any.

Aquests residus orgànics, recollits selectivament, són rebuts a la planta de tractament que presta servei als municipis consorciats, situada a la localitat de Villena. Atenent a l’arribada d’aquest tipus de residus orgànics, la instal·lació consorciada té habilitada i en funcionament una zona específica per a la seva compostatge que permet, gràcies a el tractament diferenciat en planta, obtenir un compost d’alta qualitat com a adob orgànic que pot ser usat, per exemple, per a aplicacions agrícoles.

Amb tot això, es pretén obtenir recursos dels residus, en un enfocament d’economia circular, complint d’aquesta manera amb les directrius marcades per la Unió Europea.

Destaca l’elevada qualitat dels residus orgànics recollits en les localitats de Biar, Onil i Villena, amb una presència d’impropis que se situa al voltant del 10%. Cal destacar que, com menor siga la presència d’impropis, major serà la qualitat del compost que s’obtinga posteriorment a la planta de tractament.

D’altra banda, el municipi que major quantitat de residus està lliurant en planta és Petrer, amb un total de 408,48 tones en el segon trimestre.

Els ajuntaments de Banyeres de Mariola, el Pinós, Monòver i Sax estan treballant en la implantació de la recollida selectiva de residus orgànics. En el cas de Banyeres de Mariola, estan ja realitzant assemblees informatives per barris per implementar la recollida selectiva de residus porta a porta, entre ells la fracció orgànica, a partir del mes de desembre. Pinós i Monòver estan finalitzant els últims estudis per a la futura implantació de l’servei. Pel que fa a Sax, l’ajuntament està licitant el nou servei de recollida selectiva de residus, amb el que s’espera una recollida de residus orgànics de qualitat en un breu espai de temps en aquesta localitat.

Una recollida selectiva de residus orgànics de qualitat implica un important benefici, no només mediambiental, ja que es possibilita el compostatge d’uns residus que suposen aproximadament el 35 – 40% dels residus totals generats a les nostres llars, sinó també un considerable estalvi econòmic per a els municipis pel que fa a el tractament dels seus residus.

Fulgencio Cerdán ha volgut reconèixer la tasca de tots els ajuntaments que ja han implantat la recollida selectiva d’orgànica, mitjançant el cinquè contenidor o mitjançant el sistema de “porta a porta” i aquells que estan treballant per implantar-lo a curt termini . I ha assenyalat que, “cal reconèixer i aplaudir l’esforç realitzat pels ciutadans i ajuntaments, així com el seu nivell de conscienciació i implicació per fer bé les coses en matèria de residus.”.

Tant des dels ajuntaments que han implantat aquest tipus de recollides selectives, com des del consorci, s’estan realitzant campanyes informatives i de conscienciació. Això es reforçarà amb el servei consorciat d’educadors ambientals, que permetrà als ajuntaments disposar d’un gran nombre d’educadors ambientals amb la finalitat de millorar, dia a dia, les dades de reducció, reutilització i reciclatge de residus.

El Consorci de Residus Crea és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seva àrea de gestió, també formant part de la mateixa la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana. Els municipis d’aquesta àrea d’influència són: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, Camp de Mirra, la Canyada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena.