Home Alcoi Els vehicles de mobilitat personal realitzen 6.000 viatges i 12.000 quilòmetres en...

Els vehicles de mobilitat personal realitzen 6.000 viatges i 12.000 quilòmetres en 3 mesos de funcionament a Alcoi

194
0
SHARE
Diversos vehicles de mobilitat personal estacionats a la ciutat d'Alcoi.

Des que es van posar en funcionament aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) i fins a finals del mes de maig, l’ús d’aquests vehicles ha evitat l’emissió de 8,8 tones de CO2 a l’atmosfera.

El servei de patinets elèctrics prestat per l’empresa Bird a Alcoi va registrar 888 persones usuàries al març i 1.050 a l’abril. Durant els dos primers mesos de la seua implantació, en total s’han realitzat 6.073 viatges -a una mitjana de 101 viatges per dia- i s’han recorregut 12.432 quilòmetres, sent la duració mitjana de cada viatge d’uns deu minuts.

D’altra banda, i segons les dades facilitades per l’empresa, durant els tres primers mesos -març, abril i maig- l’ús dels patinets ha permés estalviar 8,8 tones de CO2, que haurien estat emeses a l’atmosfera.

El servei ha experimentat un ús molt semblant en aquests dos mesos, amb l’excepció d’una reducció significativa entre mitjans i finals de març, a causa dels dies de mal temps continuats. Això es va traduir en una reducció de vehicles disponibles i de viatges realitzats.

Durant les Festes de Moros i Cristians es va bloquejar l’ús en la zona Centre, des d’on parteixen o finalitzen la meitat de viatges en dates normals. Malgrat això, entre el 21 i el 24 d’abril es van realitzar 665 viatges, principalment per a connectar els dos extrems de la ciutat a través de les avingudes principals -La Alameda i Juan Gil Albert-. Per eixe motiu, l’empresa considera que va ser una decisió encertada mantindre actiu el servei en Festes, ja que conclouen que va poder cobrir una demanda de mobilitat en dates en les quals altres alternatives es veuen afectades per les restriccions

Major ús els caps de setmana

L’ús d’aquesta mena de vehicles de mobilitat personal és més elevat a Alcoi durant el cap de setmana. L’increment comença divendres de matinada i s’intensifica de nou divendres a la vesprada, repetint-se aquesta situació durant els dissabtes i diumenges nit, amb les seues consecutives matinades. L’empresa ho atribueix a la “falta d’oferta o a la falta de disponibilitat horària d’altres mitjans de transport públic com el bus o el taxi durant aquestes hores, així com a l’alta tarifació d’aquestes alternatives”.

De tota manera, el nombre de viatges és elevat durant tots els dies de la setmana, amb un repunt en l’hora de l’esmorzar i en la franja vespertina, especialment des de les sis de la vesprada fins a la mitjanit.  En dies sense restriccions, els punts amb major activitat estan localitzats en la zona Centre i en l’àrea universitària, a més d’interconnectar tots els punts en la avinguda de l’Alameda-Camilo Sesto i la resta de la ciutat, de manera lineal.

També destaquen les connexions entre les zones esportives, com el camp de futbol municipal, els col·legis i instituts, el parc del Romeral i el centre comercial Alzamora. Es continua també apreciant viatges amb inici i fi en el polígon industrial Cotes Baixes, a més d’altres punts de la perifèria, com ara Batoi o el Poliesportiu Francisco Laporta.

Segons subratlla el Vicealcalde d’Alcoi, Jordi Martínez, “aquest servei és una alternativa més, dins d’un conjunt d’accions planificades per a fomentar la mobilitat sostenible a la ciutat. Estem satisfets amb l’ús dels patinets i amb la conscienciació de gran part de la ciutadania, que els empra de manera segura i responsable. No obstant això, com vam fer en la campanya de conscienciació, instem els usuaris a empatitzar, a seguir les ordenances i normes de circulació i a estacionar els patinets en els punts habilitats, respectant a la resta de vianants”

Robatoris i destrosses als VMP’s

Per part seua, l’empresa gestora subratlla que ha experimentat un “vandalisme persistent” a la ciutat, sobretot per part de joves amb l’ànim de diversió. Afig també que hi ha una xicoteta part de vehicles que han sigut sostrets o desbaratats, així com el furt o robatori de peces, com les pastilles de fre o les bateries. L’empresa ha documentat i denunciat tots aquests actes i està col·laborant amb la Policia Local en la investigació d’aquests fets per a perseguir de manera legal als responsables d’aquests delictes.