Home Alcoià Envelliment i manca de formació superior llastraran l’evolució de la muntanya fins...

Envelliment i manca de formació superior llastraran l’evolució de la muntanya fins 2033

2394
0
SHARE

Un informe elaborat per INECA estableix les principals febleses que haurà d’afrontar la província d’Alacant durant els propers anys. Una població cada vegada més envellida i amb menys formació que la mitjana seran dos dels principals elements identificatius cara al futur. L’objectiu de l’informe passa per orientar polítiques que milloren aquesta tessitura.

La crisi sanitària i les seues derivades econòmica i social són la base sobre la que un dels ens especialitzats en estudis socials a tota la província ha sustentat l’anàlisi de la situació actual. Dos expertes universitàries han dut a terme durant mesos el darrer informe de situació amb el que l’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant (INECA) vol influir en les decisions polítiques i econòmiques cara al futur. L’objectiu no és altre que orientar-les cap a decisions que ajuden a millorar la vida dels alacantins, incloent els residents a l’Alcoià, El Comtat i la Foia.

L’estudi s’ha basat en estudiar quatre factors fonamentals en la situació econòmica d’una província que es caracteritza per la heterogeneïtat. Mentre la costa es centra en els serveis com a principal font de riquesa, l’interior es basa en una indústria diversificada per a crear beneficis. L’evolució poblacional, la formació dels ciutadans, la recepció de persones majors foranes i del mercat laboral ubica a les terres alacantines per davall de la mitjana autonòmica i nacional. No obstant, la crisi suposa una oportunitat per a revertir eixa situació.

L’informe suposa una eina per a determinar les polítiques correctes a desenvolupar per a igualar les xifres alacantines respecte a la resta del país. Línies d’actuació política com les desenvolupades fins ara podrien situar a les comarques de la muntanya alacantina com a una zona amb població envellida amb l’horitzó posat en l’any 2033. L’arribada de persones estrangeres que venen a passar els darrers anys de les seues vides està darrere d’aquesta realitat, a la que cal afegir la davallada de la natalitat. D’altra banda, els alacantins estan menys formats, com a norma general, que la resta d’espanyols. Un factor que redunda en pitjors condicions laborals i salarials i que cal revertir per a tenir millors opcions econòmiques cara al futur.

L’informe d’INECA també estableix que la crisi del coronavirus suposa una oportunitat de negoci a l’hora d’abastir de serveis a una zona que, en 2033, tindrà més del 40% de la seua població per damunt dels 65 anys.