Home Destacats Es compleixen 53 anys de l’accident de la fàbrica de pólvora ‘Mirafé’...

Es compleixen 53 anys de l’accident de la fàbrica de pólvora ‘Mirafé’ d’Ibi que va matar a 33 persones

606
0
SHARE

Aquest dilluns 16 d’agost es commemora una trista efemèride a la vila d’Ibi. Tal dia com hui però fa 53 anys (1968), la fàbrica de fulminants amb pólvora per a joguets ‘Mirafé’ explotava, segant immediatament la vida de 30 dels seus 60 treballadors. Dies després perdrien la vida altres 3 persones, totes elles operàries d’una fàbrica que, segons testimonis de l’època, no comptava amb les garanties laborals pertinents per als seus treballadors.

A dia de hui, Ibi encara recorda aquell tràgic episodi, que segueix considerat com un dels majors accidents laborals de la història d’Espanya. Va ocórrer en una època en la que el dsenvolupament econòmic del franquisme no tenia en compte les condicions laborals dels treballadors. No fou fins temp després quant les famílies de les víctimes va ser compensades pel Govern amb ànim d’aplacar les seues queixes.

Al 2017, la localitat li va retre un homenatge pòstum a les 33 víctimes d’aquell tràgic incident que encara no té culpables. Fou amb la instal·lació d’un monument que recorda als morts i també al llavors cura de la localitat, que es va convertir en defensor dels accidentats i les seues famílies -totes elles vingudes de terres andaluses i manxegues majoritàriament-.

Diversos autors de l’època -i especialment els afectats- consideren que totes les administracions foren culpables d’un accident que s’hauria pogut evitar simplement amb el compliment d’una legislació laboral que quedava llavors en un segon plànol.