Home Alcoi Estudiants del Campus d’Alcoi de la UPV, entre els més valorats en...

Estudiants del Campus d’Alcoi de la UPV, entre els més valorats en els desafiaments informàtics proposats per Hidraqua

530
0
SHARE

Quatre estudiants de Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) han abordat un repte plantejat per l’empresa Hidraqua dins el hackaton ‘HackOVID virtual: Nous reptes post Covid19’. L’activitat està emmarcada dins de les ‘I Jornades de Transformació Digital d’Alcoi. L’abans i el després’. L’equip ‘HaQuavid’, format per Diego Sanchis, Isabel Santonja, Patricia Bazaga i Isabel Ferri ha estat el més ben valorat. Des de l’organització destaquen la importància que el grup ha estat format majoritàriament per dones (75%), afavorint la incorporació de les STEM entre el públic femení.

El repte plantejava la realització d’una aplicació per al registre segur de les operacions de Hidraqua de manteniment sobre elements de xarxa de plantes amb blockchain i un dispositiu mòbil. Incloïa el seguiment històric de totes les operacions de manteniment sobre cada element i validació per part d’un supervisor. S’indicava, a més, que la informació podria consultar-se i fins mantenir-se per mitjà de la realitat augmentada.

La participació en aquest esdeveniment engloba alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com la ‘Educació de Qualitat’ (ODS 4), ‘Igualtat de Gènere’ (ODS 5), ‘Aigua Neta i Sanejament’ (ODS 6), ‘Indústria, Innovació i Infraestructura'(ODS 9), i ‘Aliances per assolir els Objectius’ (ODS 17).

Diego Sanchis, estudiant del Grau en Enginyeria Informàtica de Campus d’Alcoi de la UPV, comenta que van participar 6 equips i que van triar el repte plantejat per Hidraqua. L’objectiu de l’aplicació, que van crear en només 12 hores, era registrar tot el que succeeix des que s’obri una incidència fins que es tanca. Per la seva banda, Patricia Bazaga, estudiant del Grau en Enginyeria Informàtica, indica que l’aplicació permetia registrar les incidències en blockchain i no sobre la base de dades.

La tecnologia ‘blockchain’ està associada, actualment, a la moneda digital. Segons Ramón Martínez, programador i membre del grup de recerca sobre Blockchain BAES, indica que “el coneixement i la posada en pràctica de solucions blockchain serà una necessitat tant en administracions públiques com en l’empresa privada i els ciutadans. En pocs anys, no ens refiarem de les aplicacions que no es puguin contrastar en una cadena de blocs igual que avui no confiem en utilitzar pàgines d’internet que no utilitzin protocols segurs de transmissió i certificats digitals per assegurar que pertanyen a qui diuen pertànyer”.

Martínez indica que el projecte millor valorat, nascut des del Campus d’Alcoi de la UPV, demostra “una gran solvència tant professional com personal. No és senzill presentar-se a un esdeveniment d’aquest tipus a desenvolupar en poc més de 12 hores una prova de concepte funcional sobre un repte real llançat per una empresa, utilitzant tecnologies amb les que no s’està familiaritzat i guanyar-lo”.