Inici Cultura Finalitzen els treballs de reforma del Pou del Barber d’Ibi, en ple...

Finalitzen els treballs de reforma del Pou del Barber d’Ibi, en ple parc natural de la Font Roja

171
0
COMPARTIR

Després de mesos de restauració, s’han donat per concloses les tasques de rehabilitació del Pou del Barber d’Ibi, el qual llueix amb nou aspecte renovat perquè seguisca mostrant aquesta part de la història i la funció pel que va ser construït. Es troba situat a la vessant del Menejador, a 1.030 m d’alçària, dins el terme municipal d’Ibi i del parc natural de l’Carrascar de la Font Roja. Les tasques s’han realitzant amb una inversió de 126.084,84 euros, dels quals 40.000  són gràcies a la concessió d’ajudes dirigides a Entitats Locals de la Comunitat Valenciana, dins del programa ‘Inversió en adequació i millora dels recursos i serveis turístics’.

La seva ubicació feia que, antigament, la neu s’acumulara emmagatzemant-se en el geler, per posteriorment portar-la a la població. Inicialment, la cúpula de el pou de neu presentava una estructura que ha anat degradant-se per l’empenta que aquesta transmet als murs. La manca de lligat o cèrcol provocava que no resistira adequadament les empentes i tendien a obrir-se, el que va provocar el debilitament de la cúpula. En 2018, l’Ajuntament d’Ibi va sol·licitar el projecte de restauració a GIRA (Grup de Recerca en Restauració Arquitectònica) i des de novembre de 2019 l’empresa ARKO 10 ha estat l’encarregada de desenvolupar les obres que, tot i les fortes nevades que hi ha hagut en aquest hivern i que van paralitzar la seva marxa, s’han realitzat d’acord amb els temps previstos.

Els treballs desenvolupats han anat dirigits a assegurar l’estructura de pou; a recompondre els elements semiderruïts; eliminar la terra sobre la cúpula i recuperar tant com siga possible la seva imatge original. Al principi, la cúpula es va projectar en teula però els treballs arqueològics realitzats van demostrar que mai la va tenir, i els graons formats amb pedres sortints demostren que era accessible per a la seva reparació, de manera que s’ha optat per una fidel recreació de el pou, tal i com es va construir.

Per a les obres, es va col·locar una bastida a l’interior de el pou per segellar els clevills i reposar així la pedra perduda. Per veure el seu interior, s’ha realitzat una plataforma al costat de la porta que permet contemplar l’execució de la cúpula i la profunditat de la gelera. També s’ha col·locat un tancament a la finestra i una nova porta, així com la consolidació dels edificis annexos, que consisteixen en una petita casa per als treballadors i el pesebre de les mules. Amb els panells explicatius que hi haurà al geler s’aconseguirà museïtzar el conjunt per a aprofitament dels visitants.

Pel que fa a nivell arqueològic, la intervenció ha consistit en un estudi d’arqueologia de l’arquitectura i seguiment arqueològic de les obres de rehabilitació i restauració de el pou de neu. L’estudi d’arqueologia s’ha dut a terme en els dos cossos de el pou gelera, és a dir, a l’interior de el cos circular enterrat ia l’interior i exterior de la cúpula semicircular i el tambor de la mateixa. L’estudi de paraments verticals també s’ha realitzat en el petit magatzem format per dues estances situat al costat de la gelera, per la seva banda sud-oest, i a la casa de l’nevater situada a uns 10 metres de el pou.

Com a actuacions prèvies a les obres així com en la fase d’intervenció, s’han estat fent tasques de neteja vegetal i desbrossament de les dues construccions així com de la sendera original usada per a la càrrega i transport de el gel, i també la neteja i desbrossament de l’entorn immediat.

L’Ajuntament d’Ibi està molt implicat en la tasca de restauració d’edificis i monuments històrics, sent el Pou del Barber un lloc molt visitat per senderistes, donades les característiques de la zona, que convida a fer rutes de mig i llarg recorregut. A més, és un element arquitectònic amb molt valor ja que va ser fonamental en temps passats per a la recol·lecció de neu i el seu posterior ús per a l’elaboració del famós gelat iberut.