Home Castalla Generalitat autoritza la construcció d’una segona subestació elèctrica per a abastir a...

Generalitat autoritza la construcció d’una segona subestació elèctrica per a abastir a la Foia

869
0
SHARE

El Consell ha donat llum verda a la inversió de 3,2 milions d’euros per a construir la reivindicada segona subestació elèctrica per a la Foia a la seua capital: Castalla. El projecte acabarà per fi amb els problemes de subministrament de les empreses de Castalla, Onil i Tibi, que pateixen microtalls del subministrament que perjudiquen la seua productivitat.

La sub comarca de la Foia de Castalla, al igual que la resta de les comarques de la muntanya alacantina, té un marcat caràcter industrial en la seua economia. Després de superar la crisi econòmica encetada al 2008, moltes de les empreses a localitats com Ibi, Castalla, Onil o Tibi han reprès el vol. Inclús han augmentat al seua producció, creant ocupació a la zona també a pesar de la Covid19. Però, des de fa any, tenen un problema relacionat amb el subministrament elèctric, insuficient especialment a Castalla, Onil i Tibi.

La capital d’aquesta sub comarca ja va inaugurar fa 2 anys la subestació de Bastà, que nodriria d’energia a totes les localitats de la Foia deixant a Ibi abastit per la seua pròpia subestació ja operativa. Però la demanda d’energia requereix més que una única subestació per a permetre créixer a les empreses castelludes, colivenques i tiberudes. Ara, la Generalitat Valenciana ha aprovat la inversió de 3,4 milions d’euros per a crear la reivindicada infraestructura. Serà al costat de l’autovia entre Castalla i Sax per a una subestació que tindrà 132 KW de potència i que complementarà a la de Bastà. Amb aquesta infraestructura s’espera acabar amb la manca d’energia de les indústries de la Foia.

Durant els darrers anys, els representants polítics i empresarials de la sub comarca han fet pressió per a aconseguir el compromís del Consell per a construir aquesta subestació. El propi Conseller d’Economia Sostenible, el murer Rafa Climent, es va comprometre a solucionar aquesta manca de la indústria de la Foia de Castalla. Una vegada licitat el projecte, que executarà Iberdrola, l’empresa disposarà de 18 mesos per a executar-lo sobre una superfície de més de 22.000 m2.

La manca de subministrament energètic a aquesta sub comarca de l’Alcoià porta anys generant problemes a les empreses de les localitats afectades. Els microtalls d’energia que provoca la manca de corrent elèctrica forçaven a les indústries a aturar les màquines, perjudicant la producció i requerint de molt temps sense produir per tal de tornar a encendre-les. El lligam de la Foia amb el plàstic fa que cadascun d’eixos talls suposara pèrdues per a les empreses que els pateixen. Una realitat prou comuna als polígons de Castalla, Onil i Tibi i que s’espera subsanar en un curt termini de temps.