Home Destacats Generalitat censa les àrees sense cobertura d’internet dins l’estratègia de lluita contra...

Generalitat censa les àrees sense cobertura d’internet dins l’estratègia de lluita contra el despoblament

480
0
SHARE

La manca d’accés a internet és un dels factors que provoca que localitats rurals com les que existeixen al Comtat tinguen un major risc de despoblament. Per això, l’Agència Valenciana Antidespoblament està duent a terme una campanya per a detectar on és pitjor la connexió per a posar en marxa accions que facen arribar la banda ampla a aquestes poblacions. L’objectiu és oferir atractius als joves per a que visquen en elles, evitant així el despoblament que pateixen.

Diverses zones ubicades a l’interior de la Comunitat Valenciana es troben en risc de despoblament. La majoria d’elles es relacionen amb l’àmbit rural i, en la majoria d’ocasions, no comptem amb serveis fonamentals per a mantenir un estil de vida acord al segle XXI. Un factor que allunya als joves d’aquestes localitats, que poc a poc van perdent habitants. Aquest fet va cimentar en 2017 la creació de la l’Agència Valenciana Antidespoblament, encarregada de trobar solució a aquest problema, que a la muntanya alacantina es registra especialment a la comarca del Comtat.

Ara, aquesta agència ha activat una nova línia d’acció que passa per contactar amb totes les localitats en risc de despoblament. Es tracta de conèixer a través dels seus responsables quina capacitat per a accedir a internet tenen a cadascuna d’elles. L’accés a la banda ampla és considerat com a un dels elements que limita en major mesura l’arribada de joves com a residents a localitzacions rurals. A hores d’ara, el Ministeri de Transformació Digital té un cens de les conegudes com a ‘zones blanques’, àrees en les que l’accés a internet és deficient. En elles és on Generalitat vol centrar els esforços per a millorar la connectivitat, considerada com un tema essencial en la lluita contra el despoblament.

Els contactes amb els ajuntaments implicats estan duent-se a terme de forma telemàtica amb l’objectiu d’actualitzar el mapa de les localitats amb poca o nul·la connexió a la xarxa. Posteriorment, es posaran en marxa accions per a facilitar que la banda ampla arribe a elles com a atractiu per a nous veïns. L’estratègia nacional en aquest sentit passa per incentivat a les companyies de telecomunicacions per a que invertisquen en fer arribar internet a alta velocitat també als indrets rurals valencians.

La campanya també inclou una segona fase en la que tècnics de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DGTIC) supervisaran in situ la connectivitat a internet. A partir de les conclusions de l’estudi es preveu la posada en marxa d’accions que garantisquen que cap població -independentment de la seua localització- puga no tindre  connexió d’alta velocitat a internet.

A hores d’ara, la Comunitat Valenciana es troba per damunt de la mitjana nacional en quant al grau d’accés a internet de la població. No obstant, encara un terç de la població valenciana no domina les competències digitals, percentatge que creix notablement en àrees rurals, on es concentra la major quantitat de municipis en risc de despoblament.