Home Alcoi Generalitat implantarà el tractament terciari d’aigües a la depuradora dels Algars per...

Generalitat implantarà el tractament terciari d’aigües a la depuradora dels Algars per a reutilitzar-les en reg i indústria

670
0
SHARE

Els pressupostos de la Generalitat per al 2021 comprenen una inversió de 2,4 milions d’euros en instal·lar el sistema terciari a la depuradora dels Algars de Cocentaina. Un fet que permetrà reutilitzar aigües fecals per a reg, neteja o indústria i que, previsiblement, reduirà les extraccions dels aqüífers de la zona i l’índex de contaminació del Serpis.

Cada localitat de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla genera al llarg d’un dia milers de litres d’aigües fecals que cadascuna de les seues llars utilitza. A elles cal afegir les que arriben des de les indústries de les comarques, i que arrosseguen elements químics i metalls pesats contaminants per al Medi Ambient. La neteja d’aquestes aigües -que acaben als rius i pantans de la zona i, en última instància, en l’entorn natural o la Mar Medeiterrània- és una obligació per a evitar contaminar la natura. Però a la depuradora dels Algars, que dona servei a Alcoi i Cocentaina, el tractament de les aigües no és totalment correcte.

Tot degut a que, des de 2011, els impagaments del llavors govern del PP a la Generalitat van impedir que adjudicatària instal·lara el sistema terciari per al tractament de les aigües. Aquest sistema permetria una millor depuració de les fecals provinents de les dos capitals de la muntanya alacantina, reduint els contaminants que es vessen el Serpis. Cosa que va a implantar-se en 2021 gràcies a la inversió de 2,4 milions que els pressupostos de la Generalitat Valenciana preveuen per a aquesta infraestructura.

Aquests fons permetran adaptar la depuradora contestana als temps actuals, generant un augment exponencial de la quantitat de litres que es poden destinar a altres usos més enllà de que alimenten la corrent del Serpis. L’eliminació de contaminants redundarà ostensiblement en l’ús d’aigua que es faça a totes dos poblacions, i que es veurà, previsiblement, reduït. Un fet que tindrà conseqüències positives, tant en la vessant econòmica com en la mediambiental.

D’una banda, la capacitat de poder utilitzar aigües depurades per al reg de parcs i jardins la neteja dels carrers o la pròpia indústria de la zona minvarà l’explotació dels aqüífers de la zona. Cosa que redundarà en uns menors costos econòmics i ambientals per a totes dos localitats. Tot i això, encara està per veure el preu d’aquesta aigua depurada per a fer-la totalment viable per a ajuntaments i empreses.

Altres infraestructures de depuració, com la depuradora Font de la Pedra de Muro, ja utilitzen aquest sistema per a estalviar aigua gràcies a un millor tractament de les aigües fecals.