Home Destacats Ibi aplica el seu Pla Municipal de Prevenció d’Incendis amb un simulacre...

Ibi aplica el seu Pla Municipal de Prevenció d’Incendis amb un simulacre en zona forestal

0
SHARE

Tots els cossos d’emergències implicats en l’extinció d’incendis que comprèn el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals d’Ibi han dut a terme aquest dimecres un simulacre. L’objectiu és aplicar les actuacions que comprèn el pla per a mitigar quant abans l’avanç de les flames en cas de que es produisca qualsevol foc. Sufocar-lo quant abans és de capital importància hagut compte de l’elevat valor ecològic de les àrees naturals que envolten Ibi.

El canvi dels condicionants mediambientals derivats del canvi climàtic fa que cada any el risc d’incendis forestals vaja augmentant. Cada vegada passa més temps entre episodis de precipitacions, i cada vegada els mesos de calor són més llargs, pel que l’estat dels boscos que poblen les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es veu empitjorat per la sequera. A una zona amb dos parcs naturals, i considerada com el pulmó de la província d’Alacant, evitar que els incendis arrasen zones d’elevat valor ecològic és, cada vegada més, una prioritat.

Una de les poblacions que compta amb més superfície natural protegida és Ibi, que es situa en la cara sud del Parc Natural de la Font Roja, i que ha sigut escenari d’un simulacre per a coordinar les actuacions dels cossos d’emergència en cas d’incendi forestal. Bombers Forestals i de la Diputació d’Alacant, Policia Local, Guàrdia Civil, voluntaris i un llarg etcètera de cossos han participat d’unes maniobres que busquen optimitzar tots els recursos per a minimitzar els efectes de qualsevol foc que puga produir-se en terreny forestal.

El simulacre respon als paràmetres que estableix el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis aprovat a la vila joguetera en 2017, i ha inclòs la posada en marxa de tots els protocols d’actuació que s’estableixen en el document. En els darrers 25 anys, Ibi ha registrat fins a 23 incendis forestals, cap dels quals ha tingut excessiva gravetat. D’ací la realització d’aquest simulacre, que facilita que els cossos implicats en l’extinció mantinguen un nivell de coordinació que pot evitar mals majors en cas de que un foc afecte l’entorn natural iberut.

La zona de Villalobos i l’entorn urbà-forestal que el caracteritza ha sigut l’escenari d’un simulacre en el que han participat desenes d’efectius de tots els cossos d’emergències.