Home Destacats Ibi cau sota el poder dels Enfarinats en una lluita de farina,...

Ibi cau sota el poder dels Enfarinats en una lluita de farina, pólvora i ous seguida a mig món

1529
0
SHARE

Farina, ous i coets borratxos, però sobre tot humor, molt d’humor. Són les armes amb les que els Enfarinats conquereixen hui el poder durant tota la jornada a Ibi i la converteixen en una població única durant cada 28 de desembre, Dia dels Sants Innocents. De nou, els Enfarinats han conquerit el poder a Ibi durant una jornada de llei solidària que té com a colofó altre dels actes únics de les Festes d’Hivern: el Ball del Virrei.

El Nadal té unes connotacions especials a les Comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla degut a la multiplicació de les tradicions que es donen a les poblacions que les composen. A moltes d’eixes poblacions existeixen actes únics que fan del Nadal una part rellevant de la cultura, les tradicions i la idiosincràsia de cadascuna d’elles. Actes com el Betlem del Tirisiti d’Alcoi, els Fatxos d’Onil o l’Aguinaldo de Muro en són exemples als que cal afegir el de les Festes d’Hivern d’Ibi, caracteritzades per diversos actes únics.

Dins dels actes d’aquests festejos, Ibi espera amb ànsies cada 28 de desembre l’arribada dels Enfarinats: personatges disfressats que, des de fa dos segles, prenen el poder substituint a la Corporació Municipal i a la mateixa Policia Local per a fer de les seues per tota la població. Govern i oposició dels Enfarinats s’enfronten a la Plaça de l’Església a cops de pólvora, farina i ous amb els que deixen clar qui mana a Ibi. Mitjans de comunicació de tot el planeta i curiosos vinguts de diferents indrets segueixen aquesta festa, única a tot el món.

El poder dels Enfarinats, basat en normes com la prohibició de caminar pel sòl o per l’ombra, dura tota la jornada, durant la qual visiten establiments de la població per a recaptar fons amb fins solidaris. Les conegudes multes que posen els Enfarinats permeten aconseguir fons per a ajudar a ens socials de la localitat durant una jornada festiva en que la llei adquireix un to satíric a la vila joguetera. Tot abans de que, ja de vesprada, les danses tradicionals prenguen el carrer per a calfar motors cara al Ball del Virrei, altre dels actes únics de les Festes d’Hivern d’Ibi.

Les Festes d’Hivern d’Ibi porten vora 2 setmanes celebrant-se i enfilen la seua recta final durant les properes jornades, amb la Cavalcada dels Reis Mags i l’Acte Institucional del Dia de Reis.