Home Foia de Castalla Ibi celebra de nou les seues Festes d’Hivern

Ibi celebra de nou les seues Festes d’Hivern

120
0
SHARE

La Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament d’Ibi i la Taula dels Festes d’Hivern d’Ibi han decidit reprendre amb una certa normalitat la celebració de les pròximes Festes d’Hivern d’Ibi.

La rebaixa en les restriccions imposades pel covid ha permès elaborar un programa en el qual els actes puguen tornar a celebrar-se, encara que igualment s’estarà en tot moment pendent dels quals disposen les autoritats sanitàries. Donades les circumstàncies, els actes festius previstos s’han vist afectats per algunes modificacions necessàries i estaran subjectes a possibles nous canvis en el rumb de la pandèmia.

D’aquesta manera, el divendres,10 de desembre, en el Teatro Rio, tindrà lloc el Pregó, punt de partida dels Festes d’Hivern d’Ibi. El pregó es du a terme per persones vinculades amb les festes, que seran rebudes en l’Arxiu Municipal, a les 19.30 h, per les autoritats locals, i on s’inaugurarà l’exposició instal·lada en la Llotja “Festes d’abans, festes d’ara”. Després de la inauguració, i acompanyats pel Taller de Música Castell Vermell, es dirigiran al Teatro Rio, per a dur a terme el Pregó i la presentació del cartell guanyador del V Concurs de Cartells de la Cavalcada dels Reis Mags d’Ibi, 2022.

A continuació, també tindrà lloc la presentació del n. 17 del llibre oficial dels Festes d’Hivern, “Enfarina’t. 2020-2022”, que, en aquesta ocasió, aglutina les notícies de les festes des de l’any 2019, al no haver-se editat la revista l’any passat. Les persones assistents rebran un exemplar d’aquest. Com a colofó a l’acte, actuarà el Grup de Danses d’Ibi, que oferirà un repertori de balls tradicionals, i es realitzarà un vi d’honor.

El dissabte, 11 de desembre, tindrà lloc el tradicional Bateig de Santa Llúcia, amb la cercavila a les 12.00 h, des de la plaça de la Palla fins a l’ermita de Santa Lucia i el posterior llançament de fruita seca i golosines. El diumenge, 12 de desembre, es realitzarà la celebració del Dia de Santa Lucia amb la processó, la missa, el cross, les carreres amb premis i els balls populars. Els dies posteriors, 17, 18 i 19 es realitzarà una jornades de portes obertes en l’Associació Reis Mags i el dissabte, 18 de desembre, tindrà lloc el Concert de Nadal de la Coral Iberuda i la Unió Musical d’Ibi.

Una de les activitats que més participació tenen és la de la Pujada al pessebre del Teixereta el 24 de desembre, i que enguany compleix la seua 41 edició. Després de l’aturada del passat any, torna a estar organitzada amb la col·laboració de CE Amics dels Muntanyes. Aquest mateix dia, es realitzarà a les 12.00 h la ronda de nadales per la Unió Musical d’Ibi pels carrers del centre i a la vesprada, a les 18.00 h, es procedirà a la inauguració de pessebres.

El dilluns, 27 de desembre, tindran lloc els Bàndols dels Amantats, i el 28 de desembre, la festa dels Enfarinats seguirà amb el programa de sempre excepte per la ubicació de la batalla de farina, ous i petards ja que , a causa de la pròximes obres de la Plaça de l’Església, es trasllada al pàrquing del Parc els Hortes.

El mateix dia 27, a les 12.00 h, es realitzarà una llegumà i tallers de ball i Tapats, en la seu del Ateneu Popular La Gavarnera i a la vesprada, a les 17.00 h, atès que no hi haurà enguany Dansà de Fadrins i Casats, es realitzarà també, com a novetat, una Dansà Popular al carrer Les Eres, on a més es procedirà a lliurar el premi al millor Tapat. Després d’aquest moment, es traslladarà la festa a la plaça de la Fàbrica Rico, amb xocolatada, música a càrrec del Sonet d’Ibi i ball, que homenatjarà el tradicional Ball del Virrei. El segon dia de Dansà Popular tindrà lloc el dijous, 30 de desembre, amb el mateix programa d’actes. El dimecres, 29 de desembre, es realitzarà el VIII Torneig Solidari de Futbol 8 “Un juguete, una ilusión”, en l’estadi Vilaplana Mariel, organitzat per l’Associació Reis Mags.

Després dels actes més folklòrics de la localitat, el mes de gener a Ibi va dedicat especialment als Reis Mags, per la qual cosa per a començar, el 2 de gener, tindrà lloc el concert del “X Aniversari del Concurs de Marxes per a Cavalcades”, per la Banda de Música del Castell Vermell, en el Teatro Rio.

El 4 de gener, Dia de la Carta, a les 11.00 h, hi haurà cercaviles de Capgrossos amb el Taller de Música Castell Vermell, des de la seu de l’Associació Reis Mags fins a la plaça de la Llibertat i a les 16.30 h, el cercaviles pels carrers d’Ibi de la banda de cornetes i tambors “Agrupación Musical de Santa María Magdalena de Yecla”. A les 17.00 h, arribarà a Ibi l’Heraldo de Ses Majestats d’Orient d’Ibi, que serà rebut per les autoritats locals i l’Associació Reis Mags a l’Ajuntament, per a posteriorment donar inici a la cavalcada de l’Heraldo fins a la Plaça dels Reis Mags, moment en el qual donarà principi l’acte de lliurament de la carta als patges reals per part de tots els nens i nenes d’Ibi.

El 5 de gener, Dia de la Cavalcada, a les 11.00 h, es realitzarà la desfilada de Capgrossos, amb el Taller de Música Castell Vermell i a les 16.00 h, de nou, hi haurà cercaviles pels carrers d’Ibi de la banda de cornetes i tambors “AAgrupación Musical de Santa María Magdalena de Yecla”. A les 16.30 h serà l’entrada de Camions Reals pels carrers d’Ibi i a les 18.00 h l’inici de l’Acte Sacramental de l’Adoració dels Reis Mags, al carrer Les Eres. Finalment, a les 19.30 h, tindrà el seu inici la XCI Cavalcada dels Reis Mags d’Orient, que desfilarà pel recorregut habitual, amb la Sagrada Família, els pastors, el seguici del Rei Herodes, els Patges Reals i Ses Majestats els Reis Mags d’Orient, mentre que es podrà veure als Paqueters Reals amb les seues escales i camions, repartint regals als més xicotets.

El 6 de gener, a les 11.00 h, hi haurà Santa Missa de l’Epifania, en la parròquia de Santiago Apòstol. Solemne missa d’acció de gràcia per part de l’Associació Reis Mags i actuació de la Coral Iberuda i, com a novetat, l’Acte Institucional de l’Ajuntament d’Ibi, en el qual s’homenatja les persones i organismes destacats del municipi i es lliuren els premis a l’excel·lència acadèmica, se celebrarà el divendres, 7 de gener, a les 20.00 h en el Teatro Rio.

L’Ajuntament d’Ibi, en col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica Ibi- AFIBI, convoca el XIV Concurs Fotogràfic dels Festes d’Hivern d’Ibi, 2021-2022. La Taula d’Hivern informa dels canvis que, a causa de la pandèmia, s’han hagut de realitzar amb la intenció de poder celebrar alguns dels actes que conformen les Festes d’Hivern d’Ibi, de la manera més segura possible i ateses les directrius que marca Sanitat en aquests moment.

Quant al Concurs Fotogràfic, la relació de premis i d’apartats no es veu afectada i es pretén, amb la seua celebració, la promoció de la festa i el foment de la creativitat fotogràfica en totes les seues variants, sent, per tant, vàlida qualsevol tècnica. Els premis per als diferents apartats són aquests:

– Primer Premi a la col·lecció de 3 fotografies (almenys han de contenir dos apartats) dotat amb 400 €.
– Segon Premi a la col·lecció de 3 fotografies (almenys han de contenir dos apartats) dotat amb 200 €.
– Tercer Premi a la col·lecció de 3 fotografies (almenys han de contenir dos apartats) dotat amb 100 €.

– Premi de 100 € a la millor fotografia “Enfarinats”.
– Premi de 100 € a la millor fotografia Tema “Ballaors”.
– Premi de 100 € a la millor fotografia Tema “Tapats”.
– Premi de 100 € a la millor fotografia Individual Tema “Reis Mags”