Home Ibi Ibi inaugura la nova rotonda de la Creu Roja com a símbol...

Ibi inaugura la nova rotonda de la Creu Roja com a símbol del seu passat industrial jogueter

1634
0
SHARE

Un monument que recorda el passat industrial jogueter d’Ibi ret homenatge des d’aquest dimecres a una de les primeres marques jogueteres de la població. És el conegut avió de llanda de l’empresa Rico, un dels joguets estrela del segle XX i producte reconegut a tota Espanya que va ser creat i fabricat a Ibi. El monument decora la nova rotonda creada a l’Avinguda Joan Carles I per a regular el trànsit a aquesta important via de la localitat.

L’època de major desenvolupament de la vila d’Ibi es va encetar a meitat del passat segle XX, quant els emprenedors d’aquells anys van apostar per produir joguets, reconvertint les primeres indústries iberudes. Amb el pas del temps, Ibi va concentrar una part important de la producció joguetera nacional, arribant a ser reconeguda com a bressol d’aquesta producció a tota Espanya, i coneguda com vila joguetera. Aquests paràmetres fonamenten l’homenatge que Ibi tributa amb un monument per una de les seues principals marques: Rico.

Des d’aquest dimecres, una de les principals avingudes d’Ibi llueix amb nova imatge, després de les obres que s’han desenvolupat per a instal·lar una rotonda que ajude a regular l’intens trànsit de l’Avinguda Joan Carles I. Es tracta d’un dels productes més característics de la dilatada producció de joguets iberuda: l’avió de llanda de l’empresa Rico, baluard dels joguets iberuts. Amb aquest monument a gran escala es ret homenatge a una de les mercantils que més va contribuir a transformar Ibi d’una població agrària a un important enclavament industrial.

El joguet representa la referència número 184 de l’empresa iberuda Rico S.A., i fou originalment construït durant els primers anys 30 del segle XX. És una representació de l’autogir inventat pel científic aeronàutic espanyol Juan De la Cierva i s’afegeix a les antigues instal·lacions de la marca al centre d’Ibi com a principals restes dels orígens jogueters de la indústria de la població. S’ubica des de hui a l’Avinguda Joan Carles I, un dels principals punts de pas de vehicles i persones a Ibi.

L’emoció ha sigut una de les notes dominants d’un acte que ha comptat amb membres de la família Rico.