Home Cultura Ibi projecta reformar la Fàbrica Payà com a museu després de declarar...

Ibi projecta reformar la Fàbrica Payà com a museu després de declarar l’edifici com a BIC

0
SHARE

Ibi es troba perfilant un nou projecte de dinamització turística gràcies a la creació d’una nova superfície expositiva a l’antiga Fàbrica Payà, una de les primeres de la localitat i bressol de la producció joguetera espanyola. El primer pas és aconseguir la declaració de BIC per a l’edifici que l’alberga, després de la qual es confeccionarà un pla director que establirà les actuacions a desenvolupar. La seua activació crearia tota una zona museística al centre de la població.

D’uns anys a aquesta part, la localitat d’Ibi ha vist augmentats els seus recursos turístics més enllà del patrimoni, la cultura i la gastronomia típiques de la coneguda com a vila joguetera. Al llarg de la present dècada, la població ha activat diferents infraestructures que exemplifiquen l’aposta municipal per fer del turisme un sector important en l’economia iberuda. Tant és així que Ibi compta a dia de hui amb dos museus visitats per milers de persones cada any: el de la Biodiversitat i el de Joguet, als que en els propers anys se n’afegirà altre més.

La principal aposta per al futur de l’Ajuntament d’Ibi en matèria d’infraestructures turístiques és la creació del museu de la Fàbrica Payà. Aquesta empresa fou pionera en la producció de joguets de llanda, i dels treballadors i l’escola d’ofici que incloïa van nàixer bona part de les empreses que van fer d’Ibi el bressol de la producció joguetera. Aquests arguments i el valor arquitectònic i visual que l’edifici de la Fàbrica Payà atresora són els principals pilars sobre els que Ibi vol cimentar l’expedient per a declarar BIC l’edifici com a primer pas per a la seua museïtzació.

La declaració de l’edifici com a BIC possibilitaria l’arribada d’ajudes i subvencions per a convertir l’antiga fàbrica en un museu que atresore l’essència de la producció joguetera de la localitat. Prèviament a aquest fet, l’Ajuntament redactarà un Pla Director que marque les actuacions a desenvolupar en la infraestructura, on es conserva bona part de la documentació i plànols dels joguets, a més d’exemples del procés productiu que es duia a terme cada dia. Un museu que s’afegiria als del Joguet i la Biodiversitat per a conformar tota una superfície expositiva i pluritemàtica capaç d’atraure més visites a la població.

La Fàbrica Payà va operar pràcticament fins els primers anys del segle XXI, tot i que la seua història es remunta a quasi un segle abans, sent l’arrel de la que va nàixer l’Ibi industrial de hui en dia.