Inici Cultura Ibi rehabilita el Molí de Paper i vol activar en ell un...

Ibi rehabilita el Molí de Paper i vol activar en ell un museu etnogràfic i un centre d’interpretació de la Font Roja

377
0
COMPARTIR

Els treballs de rehabilitació del Molí de Paper d’Ibi han conclòs després d’una inversió de vora 1,2 milions d’euros. El projecte ha permès recuperar l’espai seguint l’estètica original i recuperant elements històrics. L’objectiu és crear en ell el museu de la Història de la localitat, així com la porta d’entrada sud a la Font Roja i, probablement, també un alberg per a visitants.

Bona part de les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han destacat al llarg de la Història en diferents vessants productives. Les característiques orogràfiques de cada localitat han fet que diferents oficis s’hagen desenvolupat durant els anys següents a la Revolució Industrial. És el cas de la primera indústria valenciana, la tèxtil, nascuda seguint les corrents d’aigua a la ciutat d’Alcoi. I també de la paperera, que es va desenvolupar a altres poblacions com Banyeres o Ibi. A aquesta darrera localitat existeixen importants restes d’aquella històrica indústria.

L’edifici que va albergar llavors el Molí de Paper és un dels testimonis del passat industrial iberut en torn a aquest producte. L’aigua descendent del Barranc dels Molins, porta d’entrada sud al Parc Natural de la Font Roja, permetia posar en marxa la maquinària per a elaborar paper. Tot a un edifici que va ser abandonat amb el temps, i que va arribar a estar en perill de fallida. Però la recuperació executada per l’Ajuntament d’Ibi, amb l’ajuda dels fons comunitaris, ha permès recuperar una part fonamental de l’aposta patrimonial i turística iberuda.

El projecte, que ha tingut un cost de vora 1,2 milions d’euros finançats al 40% per Europa, ha permès rehabilitar de forma integral l’edifici mantenint la seua estètica històrica i dotant-lo de major accessibilitat. En ell s’han trobat multitud de peces històriques enterrades entre pols, enderrocs i vegetació que, sumades a les que conserven veïns de la localitat, poden dotar-lo de contingut museogràfic. És el gran objectiu del Consistori, que a més vol crear en l’edifici un centre d’interpretació del Parc Natural de la Font Roja que el situe com a porta d’entrada per als turistes que arriben des de la costa. Per això, des d’Ibi reclamen el suport del patronat de turisme Costa Blanca.

La versatilitat de l’equipament interior pot conferir-li al nou Molí de Paper també la possibilitat d’acollir un alberg, entre altres.