Home Alcoi La Conselleria considera el servei alcoià d’«Atenció Prenatal i Primera Infància», projecte...

La Conselleria considera el servei alcoià d’«Atenció Prenatal i Primera Infància», projecte pilot

900
0
SHARE

El Projecte d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI) que l’Ajuntament d’Alcoi va posar en marxa de manera pionera en la nostra ciutat, i que ha rebut també el reconeixement de bones pràctiques del programa «Ciudades Amigas de la Infancia» d’UNICEF, ha rebut una  subvenció de la Generalitat Valenciana. Fins ara, el programa comptava amb un tècnic superior i dos tècnics, assumits per l’Ajuntament i, a partir d’ara, dues persones d’aquest equip estaran subvencionades al 50%. La subvenció autonòmica està vinculada al compromís de l’Ajuntament de remetre els documents, els protocols, el material tècnic i una memòria del 2020 al Servei d’intervenció Familiar, Acollida i Adopció de la Conselleria, ja que es considera que el projecte alcoià pot tindre utilitat com a projecte pilot per a  tota la Comunitat Valenciana.

L’APPI és un servei de l’Ajuntament d’Alcoi posat en marxa de manera pionera per la regidoria de Polítiques Inclusives fa tres anys, que està especialitzat en l’atenció a famílies amb menors de 0 a 3 anys. Es tracta d’una atenció integral, preventiva en el cas de famílies gestants que es troben a l’espera de tindre família, a través del programa “Entendre el Bebé” i una atenció interventora amb el programa “Suport a Nous Pares i Mares amb Dificultat Social» que posseeixen un menor entre 0 i 3 anys. D’altra banda, també dóna orientació a aquells pares que tenen certes dificultats de pautes i orientacions a l’hora de desenvolupar la tasca de criança durant la primera infància.

L’alcalde, Toni Francés, destaca aquesta aposta municipal per la prevenció en serveis socials que ha rebut el reconeixement de diferents administracions: «Aquest govern sempre ha entés les polítiques socials des d’una perspectiva interdisciplinària, treballant en nous serveis i programes. Polítiques socials pensades per a tota la societat que han d’arribar a les persones vulnerables però, també, han de ser una eina de prevenció, per donar respostes, ajuda i formació a la població en general. Però, sobretot, hem treballat molt per eixa part tant important d’Alcoi que són les nostres xiquetes i xiquets, amb programes com APPI o aconseguint ser «Ciudad Amiga de la Infancia. Programes que demostren el lideratge que Alcoi té en aquest camp».

Francés afegeix: «Des de la posada en marxa de l’APPI no em deixat de rebre felicitacions i premis. Ara, la Generalitat ens considera projecte pilot per a tota la Comunitat Valenciana, pel que anem a remetre tota la documentació i la nostra experiència, per a que altres poblacions puguen aprofitar la nostra feina i totes les famílies amb menors de 0 a 3 anys de la Comunitat puguen beneficiar-se d’aquest servei d’atenció prenatal i de primera infància que els alcoians tenim la sort de tindre des de fa tres anys».

El nombre de participants en el servei APPI a Alcoi des que es va crear  en 2016 no ha deixat de créixer i durant aquest curs, s’han atés 133 famílies en el programa «Entendre al bebé», 5 en suport a mares i pares en dificultat i 7 en orientació. Les activitats són variades i inclouen des de jornades específiques per a que els pares i mares que tindran un fill entenguen les seues necessitats emocionals, i realitzen una inclinació  segura cap al bebé, fins a jornades, xerrades i conferències de persones expertes, obertes a tota la població, on han participat reconeguts professionals com Carlos González, autor de llibres com «Mi niño no come» o «Bésame mucho», i Catherine L’Ecuyer, autora de llibres com «Educar en el Asombro», entre altres.