Inici Alcoià La Conselleria d’Economia lidera un projecte per a la fabricació de mascaretes...

La Conselleria d’Economia lidera un projecte per a la fabricació de mascaretes a gran escala en les empreses de les nostres comarques

686
0
COMPARTIR

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball està liderant un projecte que permet la fabricació de màscares quirúrgiques a gran escala en les empreses de les nostres comarques .
Aquesta iniciativa compta amb la col•laboració de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), l’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, (ATEVAL), i de l’Institut Tecnològic Tèxtil AITEX que preveu la fabricació aproximada de sis milions de mascaretes quirúrgiques, amb una producció de 25.000 unitats diàries per empresa, amb capacitat per a fabricar més amb teixit i confecció de la zona.
En aquest projecte la Conselleria d’Economia ha unit l’experiència en innovació i laboratoris de AITEX i el referent empresarial i coneixement del sector tèxtil de ATEVAL.
Recentment AITEX ha obtingut l’homologació dels teixits i materials perquè les empreses valencianes que s’han oferit a fabricar mascaretes per la situació de crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus puguen fer-ho.
En concret, els assajos realitzats per AITEX en el material de les màscares s’han centrat en tres paràmetres: determinació in vitro de l’eficàcia de la filtració bacteriana (BFE), la respirabilidad (pressió diferencial) i la pressió de la resistència a les esquitxades.
Per part seua, l’Associació ATEVAL està col•laborant en la confecció de màscares proporcionant i facilitant empreses que complisquen determinades condicions higièniques (és necessari que les signatures tèxtils compten amb sala blanca per a la fabricar).
Cal destacar que no qualsevol empresa pot confeccionar material sanitari ja que per a poder fer-ho necessiten una Llicència Prèvia de Funcionament atorgada per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), d’acord amb el Reial decret1591/2009, de 16 d’octubre.
En un primer moment s’ha iniciat aquest procés de confecció amb cinc empreses a les quals progressivament s’aniran incorporant més signatures. Dos d’aquestes empreses seleccionades ja disposen d’aquesta llicència prèvia de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Es tracta d’un empresa referent del sector tèxtil del Comtat i una altra de la Vall d’Albaida.
Aquesta llicència és caràcter provisional, i per tant, en cas que una vegada finalitzada les empreses vulguen continuar confeccionat material sanitari hauran de comptar amb la llicència definitiva.
Quant a la producció, actualment ja s’estan produint aquestes mascaretes en un parell d’empreses líders en el sector tèxtil de la Comunitat situades en L’Alt Maestrat i La Vall d’Albaida.