Home Alcoià La Font Roja: el parc natural amb més espècies de tot el...

La Font Roja: el parc natural amb més espècies de tot el País Valencià

1928
0
SHARE

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla tenen la sort de comptar amb dos parcs naturals que envolten bona part de les localitats que les composen. Tant el de la Font Roja com el de la Serra Mariola són dos superfícies naturals que atresoren un gran valor mediambiental, gràcies a la proliferació d’espècies autòctones. Tant és així que l’interior alacantí és considerat com el pulmó verd de la província d’Alacant.

A més, el darrer estudi dut a terme pel Servei de Vida Silvestre i el Banc de Dades de la Biodiversitat que gestiona la Generalitat Valenciana han sibratllat més si cal la importància dels parc naturals de la muntanya alacantina. D’una banda, el de la Font Roja apareix en els registres que baralla el Consell com el parc natural valencià que més biodiversitat atresora entre animals, plantes i boscos. El de la Mariola s’ubica en el cinquè lloc d’aquest rànquing.

El Parc Natural de la Font Roja alberga a dia de hui un total de 2.406 espècies diferents després de que hagen sigut analitzades fins a 42 quadrícules del parc. Per cada quilòmetre quadrat de parc es detecta la presència de més de 57 espècies, tant d’animals com de plantes. A més, al parc van afegint-se noves espècies amb cada estudi, algunes d’elles desplaçades fins a la Font Roja per l’efecte del canvi climàtic.

Al parc s’estudien els comportaments, especialment de les aus, ja que el parc està declarat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) dins la xarxa Natura 2000. Un dels fets contrastats pels tècnics és la minva en la xifra d’individus d’algunes espècies d’aus, afectades pels canvis detonats pel canvi climàtic, una vegada comprovada la seua afecció a l’entorn natural.

Per la seua banda, al Parc Natural de la Serra Mariola s’han contabilitzat fins a 2.013 espècies en les 166 zones analitzades, que deixen una mitja de 12 espècies per quilòmetre quadrat. Tot dins d’un estudia que té caràcter bianual i amb el qual es tracta de preveure els efectes del canvi climàtic i orientar les accions per a la conservació de l’entor natural valencià.