Home Destacats La FVMP reclama en Agres ajudes per a evitar el despoblament i...

La FVMP reclama en Agres ajudes per a evitar el despoblament i rep 319.000 € de Generalitat

1433
0
SHARE

Fins a 40 poblacions en risc de despoblament s’han reunit aquest cap de setmana a Agres, on han insistit en la necessitat d’ajudes públiques per a fer-les atractives. Generalitat, que ha estat present a la trobada, ha destinat 319.000 euros per a pal·liar els efectes de la pèrdua de serveis que pateixen aquestes localitats, algunes de les quals es situen al Comtat.

El despoblament és un dels principals problemes als que s’enfronten les localitats que s’ubiquen en entorns rurals a tot el País Valencià. La pèrdua d’habitants que registren moltes d’elles degut a la manca de serveis i oportunitats de futur per als més joves fa que aquests col·lectius aposten per buscar-se la vida lluny de les menudes poblacions que els van veure nàixer. Amb cada vegada menys habitants, aquests nuclis tenen cada vegada més difícil la renovació dels serveis de que gaudeixen, incloent els bàsics, com l’educació o la sanitat.

Per a la immensa majoria de poblacions menudes valencianes, el fet de perdre un centre educatiu o un consultori sanitari és terrible, pel que porten anys reclamant ajudes a les administracions per a pal·liar-ho. Aquest missatge és el que els representants de 40 poblacions en risc de despoblament de tota la regió han traslladat a la Generalitat durant la trobada que han dut a terme durant aquest passat cap de setmana a Agres. Les pròpies poblacions fan grans esforços per a oferir condicions econòmiques favorables per a convèncer als veïns de que es pot viure molt bé en elles.

La demanda d’ajudes per part dels pobles en risc de despoblament, la majoria dels quals es troba a les província de València i Castelló, ha arribat directament al representants del Consell. Per altra banda, l’ens autonòmic ha garantit l’arribada de 319.000 euros per a aquestes poblacions, 140 en total a tota la regió i sols 21 a la província d’Alacant. Localitats com Alcoleja, Beniarrés, Benilloba, Facheca, L’Orxa, Penàguila, Planes o Tollos podran beneficar-se d’aquests fons, orientats a accions com posar fi a la bretxa digital o la millora dels mitjans de transport per a aquestes poblacions. Per als municipis afectats, és necessària una discriminació positiva que els beneficie per a evitar la pèrdua d’habitants.

Les poblacions menudes que registren risc de despoblament porten anys tractant d’oferir millors condicions de residència a elles per a aturar la pèrdua poblacional.