Home Destacats La instal·lació del mant de la Mare de Déu de la Salut...

La instal·lació del mant de la Mare de Déu de la Salut d’Onil, en risc per l’exigència d’un tràmit desconegut d’última hora

0
SHARE
Membre de la Colla Pabajoor i de l'OJE instal·len el mant de la Mare de Déu de la Salut a la Penya la Sima d'Onil.

Cada any des de fa uns quants ja, quan s’apropa el mes d’abril, la Colla Pabajoor i l’OJE duen a terme la instal·lació d’un dels indicatius més visuals de que Onil s’apropa a les seues Festes de Moros i Cristians. Es tracta del mant que llueix la imatge de la Mare de Déu de la Salut, patrona de la localitat i a la que se li dediquen els que són els principals festejos de la vila de les nines.

Aquesta acció requereix de tota una sèrie de passos previs per a aconseguir els permisos pertinents, tant del propietari de la Penya la Sima on s’instal·la com de la Conselleria de Medi Ambient. Permisos que solen demanar-se de forma automàtica a través de l’Ajuntament d’Onil, i que fins ara traslladava a esferes autonòmiques el guàrdia forestal encarregat de la zona.

La clau: l’exigència d’un nou informe

No obstant, segons han denunciat des de l’organització, enguany la situació és diferent. En un comunicat, la Colla Pabajoor i l’OJE lamenten l’existència d’un nou requisit en forma d’informe que ha de ser presentat per a instal·lar el mant -d’uns 15×10 metres de tamany aproximat-. El propi guàrdia forestal ha sigut l’encarregat de remetre’l a Medi Ambient, però el tràmit podria arribar fora de temps o, al menys, sense possibilitat d’al·legar.

Aquest fet -a més del contingut d’un informe al que els organitzadors, afirmen, no han tingut accés-, fa que la instal·lació del mant estiga ara mateix en interrogant. És a dir, fins dijous 13 o divendres 14 no es coneixerà si és possible instal·lar-lo. Inicialment, la idea dels organitzadors era ubicar-lo al que és conegut com el ‘Balcó d’Onil’ aquest dissabte 15 d’abril, cosa que encara no es sap si serà possible.

Possibles motivacions de l’informe

Es desconeix si és el més que probable risc d’incendi previst o l’existència d’espècies d’aus a la penya -entre altres- el fet que motiva la necessitat d’un informe que, asseguren, mai abans s’havia requerit per l’administració regional. L’únic que és segur és que els organitzadors van a estar pendents fins l’últim minut per a dur endavant un acte previ als festejos que ja s’ha convertit en una tradició a la localitat.

Paral·lelament a la instal·lació del mant, des de les 15.30h es programen activitats en la base de la Penya la Sima, a les que es convida a tota la població. Hi ha servei de barra, música amb DJ i, per als més menuts, la possibilitat de participar en un circuit d’aventura. El mant de la Mare de Déu de la Salut és visible des de quilòmetres lluny d’Onil.