Home Alcoi La reducció de la mobilitat per la pandèmia deixa en 0 els...

La reducció de la mobilitat per la pandèmia deixa en 0 els dies amb sobrecontaminació de l’aire a la muntanya

360
0
SHARE

Ecologistes en Acció, organització de la qual forma part la Colla Ecologista La Carrasca d’Alcoi, ha presentat el seu informe anual sobre contaminació per ozó. Com ja era previsible, l’informe d’enguany detecta en tot l’Estat una millora sense precedents pel que fa a este contaminant atmosfèric, com a conseqüència de la reducció de la mobilitat arran de la crisi de la Covid19.

A pesar d’això, durant el passat estiu, 3 de cada 4 persones han estat respirant nivells nocius d’ozó, segons els criteris de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La contaminació per ozó ha d’abordar-se com un problema sanitari de primer ordre. Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, causa cada any entre 1.500 i 1.800 morts a l’Estat espanyol, i l’empitjorament de moltes malalties. Les persones més afectades són xiquetes i xiquets, persones majors, dones embarassades i persones que pateixen malalties cardiorespiratòries cròniques.

L’afecció econòmica també és considerable: el cost sanitari i laboral de la contaminació per ozó va ser de 5.000 milions d’euros en 2013, un 0,33 % del PIB espanyol, segons el Banc Mundial, i això sense considerar els danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals.

Pel que fa Alcoi, segons les dades analitzades per La Carrasca-Ecologistes en Acció, també ha diminuït molt la contaminació per ozó, de manera que en cap dia de 2020 s’ha superat el límit establert per la legislació. Es tracta d’un fet inaudit, ja que la mitjana de superacions durant l’última dècada va ser de 22 dies cada any.

La crisi de la Covid19 ha demostrat que la reducció estructural del transport i la descarbonització de la indústria són les millors ferramentes per a millorar la qualitat de l’aire a les ciutats i a les zones rurals, també en el cas de l’ozó. La dramàtica situació creada per la pandèmia corrobora que la reducció de les emissions dels compostos químics precursors de l’ozó -òxids de nitrogen i compostos orgànics volàtils- sí que és efectiva per a combatre la contaminació per ozó.

Per al grup ecologista alcoià, “és impresentable que l’única manera de poder respirar aire net siga patint una pandèmia que tan greus conseqüències ha comportat. Hi ha solucions i s’han d’adoptar ja”.

Sol·liciten, per tant, la implantació de Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire que es fonamenten en la disminució del trànsit motoritzat, l’adopció de les millors tècniques industrials disponibles, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, l’estalvi i l’eficiència energètica i el suport a les energies renovables. També cal agilitzar l’Àrea de Control d’Emissions acordada per al mar Mediterrani, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i establir una moratòria per a les grans explotacions ramaderes intensives.

La Generalitat Valenciana està obligada legalment a elaborar Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire per a reduir la contaminació per ozó, però segueix sense elaborar-los. Es tracta, segons La Carrasca, d’una negligència que posa en perill la salut de gran part de la població valenciana. Per això, Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el Govern valencià amb la finalitat que les autoritats autonòmiques complisquen amb les seues obligacions legals en matèria de qualitat de l’aire i salut pública.