Home Alcoià LA UA en el top 10 d’universitats en pressupost destinat a cooperació...

LA UA en el top 10 d’universitats en pressupost destinat a cooperació internacional

361
0
SHARE

Els últims informes anuals de seguiment de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) situen la Universitat d’Alacant en el desè lloc de les universitats espanyoles que destinen major pressupost a Cooperació Internacional. La vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, Rosa María Martínez, explica que «la UA ha fet esforços per incrementar gradualment el pressupost destinat a cooperació internacional per al desenvolupament i ha arribat a ocupar la desena posició l’any 2019 segons l’aportació per universitat a Ajudes Oficial per al Desenvolupament (AOD)».

La Universitat d’Alacant té una dilatada trajectòria en matèria de cooperació internacional per al desenvolupament ja que entre els eixos estratègics es troben el suport solidari als col·lectius més desfavorits tant a nivell local/regional com en el pla internacional. La UA té una àmplia oferta de títols amb formació específica per a desenvolupar professionalment tant voluntariat solidari com cooperació internacional i vertebra quatre grans projectes: Programa de Cooperació Universitària per al Desenvolupament; Projecte Havana; Voluntariat Solidari Europeu i Càtedra de Pau i Justícia.

«Encara que en les tres últimes dècades la Cooperació Internacional per al desenvolupament ha aconseguit quotes de participació i maduresa significatives a nivell mundial, queda un llarg camí encara per recórrer» afirma la vicerectora. En aquest context, les universitats actuen com a motors, no sols per al desenvolupament d’activitats en el marc de la cooperació internacional per al desenvolupament, sinó també en la formació de professionals per a la consecució d’objectius de cooperació.

En l’àmbit formatiu, la UA té una àmplia oferta de títols a tots els nivells que destaquen a nivell nacional per oferir formació específica que permet desenvolupar professionalment tant voluntariat solidari com cooperació internacional en 5 grans àmbits: salut, medi ambient, construcció/arquitectura, traducció/interpretació i política/legislació internacional.

Quant a actuacions de divulgació, voluntariat i investigació en matèria de cooperació internacional, la UA, a través de la subdirecció de cooperació internacional per al desenvolupament, ofereix assessorament especialitzat sobre ajudes per a cooperació oferides per altres institucions com són les Ajudes Banc Santander–UA i les Beques MAEC-AECI. A més, totes les activitats dissenyades i desenvolupades des de la UA es vertebren en quatre grans programes:

– Programa de Cooperació Universitària per al Desenvolupament (CUD): regula la concessió d’ajudes econòmiques a projectes de «Cooperació Universitària al Desenvolupament», en l’àmbit de la docència, la investigació aplicada i la transferència de coneixement, fets en col·laboració amb altres universitats, centres
d’investigació o institucions educatives o assimilades pertanyents a països de menor nivell de desenvolupament humà, amb l’objectiu d’impulsar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

– Voluntariat Solidari Europeu: es dona informació i suport per a la participació dels membres de la comunitat universitària en activitats de voluntariat solidari proposades pel Cos Europeu de Solidaritat (CES). A més, actualment s’està treballant en la posada en marxa d’un programa propi de voluntariat solidari internacional-UA.

– Projecte Havana: projecte únic a Espanya els orígens del qual es remunten a la dècada dels 90 en el qual una universitat pública espanyola, la Universitat d’Alacant, afavoreix el desenvolupament de diferents programes acadèmics i d’investigació amb diverses institucions d’educació superior cubanes i activitats de caràcter solidari tant amb Universitats Cubanes com amb l’Oficina de l’Historiador de l’Havana.

-Càtedra Pau i Justícia: és una de les cinc càtedres que s’impulsen des de les universitats públiques valencianes i que tenen el finançament de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. L’objectiu d’aquesta càtedra és impulsar activitats relacionades amb l’eix d’actuació de Pau de l’Agenda 2030 i el seu corresponent objectiu de Pau, Justícia i Institucions Sòlides, l’ODS núm. 16. Per a això s’articulen ajudes per a premiar projectes i investigacions solidàries, entre moltes altres activitats formatives i de divulgació.

Aquests programes posen de manifest la proactivitat de la Universitat d’Alacant pel que fa a cooperació internacional per al desenvolupament, i el paper que fa és molt destacat sobretot a Amèrica Llatina, Carib, Algèria, Guinea Bissau i Moçambic. El disseny i la posada en marxa d’activitats de cooperació per part de la UA ha sigut possible gràcies als professionals de departaments, facultats, Escola Politècnica Superior, instituts d’investigació, com també la subdirecció de cooperació del Servei de Relacions Internacionals de la Universitat d’Alacant (aquest últim dependent del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament). Així
mateix, la UA ha tingut finançament de MAEC-AECID, Generalitat Valenciana, Banc Santander i Fundació Carolina, entre altres entitats i institucions, a més del pressupost propi destinat a cooperació internacional.

Amb motiu de la celebració del Dia del Cooperant, hui 8 de setembre, i el dia de les Nacions Unides per a la Cooperació Sud-Sud, el 12 de setembre, la vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament de la UA, afirma que «Les universitats poden oferir molt, però també beneficiar-se’n en tant que tota la comunitat universitària es veu involucrada en processos d’aprenentatge, experiències personals i de vida inoblidables, es dona resposta a necessitats socials i humanes bàsiques en països en desenvolupament i s’obri una finestra per al millor coneixement de la nostra universitat més enllà de les nostres fronteres» i afig que «aquest missatge cobra més sentit ara que mai en un món en què augmenten les bretxes socials entre països, en el qual les grans reserves de la biosfera es veuen amenaçades pel canvi climàtic i les activitats d’origen antropogènic sense control, i on les desigualtats socials, econòmiques, formatives i per gènere continuen sent una tònica general en moltes regions del món. La universitat pot fer molt per la
cooperació internacional i la Universitat d’Alacant continuarà apostant per això».

Cooperació per al Desenvolupament

Aquest concepte fa referència al conjunt d’actuacions fetes tant per actors públics com privats, amb l’objectiu de promoure i garantir el progrés econòmic i social global de tercers països o regions del món que ocupen primeres posicions en índexs com l’«Índex de Desenvolupament Humà (IDH)», l’«Índex de Desenvolupament Humà ajustat per Desigualtat (IDHD)», o l’«Índex de pobresa humana (IPH)». Totes aquestes actuacions han de desenvolupar-se sempre sota principis de sostenibilitat i equitat, sent els objectius de desenvolupament (d’ara en avant ODS) i l’Agenda 2030, el marc de referència actual per al disseny i la posada en marxa d’aquestes
activitats.

Cada any, durant la primera quinzena de setembre, destaquen dos dies de celebració per a posar en valor la cooperació internacional. En primer lloc, el 8 de setembre, se celebra a Espanya el «Dia del Cooperant». Aquest dia va ser proclamat per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) per a fer-lo coincidir amb la data de la signatura de la «Declaració del Mil·lenni de Nacions Unides», i se celebra des del 2006. Amb aquest dia s’homenatja totes aquelles persones que decideixen treballar pels menys afavorits en el món, i s’advoca a més per la millora de les condicions de treball per als cooperants. Segons xifres de l’AECID, a Espanya hi ha prop de 3.000 professionals que treballen de manera estable en cooperació per al desenvolupament d’entre els quals, al voltant del 55% són dones. Prop del 60% dels cooperants espanyols tenen una edat superior als 35 anys. El 52% aproximadament fa labors a l’Àfrica subsahariana, mentre que vora el 30% treballen a Llatinoamèrica i el Carib.

En segon lloc, el 12 de setembre se celebra a nivell mundial el «Dia de les Nacions Unides per a la Cooperació Sud-Sud» (també coneguda com a «Cooperació Llatinoamèrica-Carib-Àfrica». Aquest dia va ser proclamat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i se celebra des del 2012 després de ser decretat l’any 2011 per l’Assemblea General de les Nacions Unides. Amb la celebració d’aquest dia es dona visibilitat i reconeixement als acords establits entre països del Sud amb la finalitat de contribuir a millorar i erradicar alguns problemes relacionats amb la pobresa, la fam i les malalties en zones geogràfiques del món en les quals la major part de països es troben en vies de desenvolupament, si bé compten amb una riquesa en biodiversitat encara hui escassament coneguda i protegida i uns recursos naturals que haurien de ser explotats a través de processos sostenibles.