Home Alcoià La vaga del tèxtil atura el sector a les comarques centrals per...

La vaga del tèxtil atura el sector a les comarques centrals per a reivindicar uns salaris dignes

0
SHARE

Les patronals i els sindicats porten mesos negociant les condicions que regiran el conveni del sector tèxtil, un dels més importants a les comarques centrals valencianes, durant els propers anys. Tant que es va arribar a un punt d’acord en el que les empreses es comprometien a pujar els salaris dels seus treballadors, tot i que per davall del 3% que demanaven les centrals sindicals. Però les patronals van decidir abandonar el compromís adquirit i els sindicats van amenaçar amb una vaga, que aquest dijous, i amb novetats d’última hora, s’ha dut a terme.

A ella estaven convocats fins a 15.000 treballadors de les empreses tèxtils repartides per les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Vall d’Albaida, on es concentra quasi la meitat de la producció del sector a tota la regió. Les negociacions d’última hora han provocat que a poqueta nit del dimecres, UGT signara les condicions proposades per les patronals, cosa que no ha fet CC.OO., que aglutina el 65% dels representants sindicals en el sector. Aquest sindicat parla d’un seguiment desigual, però que xifren en torn al 70% dels treballadors tèxtils a les comarques.

La principal protesta dels treballadors del tèxtil valencià ha tingut lloc davant la patronal autonòmica Ateval, on operaris i sindicalistes arribats de localitats com Ontinyent, Alcoi, Cocentaina, Muro, Agullent, Albaida o Biar, entre altres, han reivindicat salaris dignes. Tot després de que la crisi, afirmen, haja afectat més que a ningú als col·lectius d’operaris amb pitjors condicions laborals, com són dones i joves; i també de constatar que les empreses del sector reben ajudes públiques que no redunden en els treballadors. La vaga va començar en la nit de dimecres a la Vall d’Albaida i de bon matí de dijous a l’Alcoià i el Comtat, i estarà activa fins divendres, tot i que CC.OO. afirma que està disposada a convocar més vagues si no s’escolten les seues demandes. Mentre tant, faran pressió des de dins de les pròpies empreses.

La protesta també ha inclòs piquets informatius en alguns dels polígons de les comarques centrals valencianes, sense que s’hagen registrat incidents.