Home Alcoi L’Ajuntament d´Alcoi completa la propietat de la Fàbrica Els Solers

L’Ajuntament d´Alcoi completa la propietat de la Fàbrica Els Solers

722
0
SHARE

L’ajuntament d’Alcoi ha iniciat el procediment per a l’expropiació del 6,35% de la Fàbrica de Els Solers-Molí de Ferro. El consistori ja disposa del 93.65% de la propietat d’aquest immoble situat en el conjunt històric del Molinar.
Recordem que l’immoble Els Solers – Molí de Ferro és un antic molí paperer reedificat en el segle XIX sobre un antic molí fariner anterior que pertany al conjunt de “Fàbriques de Primera Aigua’.
Davant el deficient estat de conservació que presentava, en 2006 l’ajuntament va adquirir quasi la totalitat de la propietat i es van portar avant, per part de l’Institut del Patrimoni Històric Espanyol del Ministeri de Cultura unes actuacions de consolidació de l’estructura i la renovació de la coberta.
L’immoble necessita una actuació per a evitar la seua deterioració definitiva, actuant sobre la seua estructura i donant-li un ús, la qual cosa evitarà accions vandàliques i realçarà aquest edifici i el seu entorn.
El consistori té la disponibilitat de l’edifici per a poder actuar, no obstant això, és propietari del 93,65% de l’immoble, el 5,5% correspon a una herència de 1932 i el 0,79% a una altra de 2019.
«Finalment hem hagut d’iniciar l’expropiació davant la impossibilitat d’obtenir acord amb els nombrosos propietaris en el que està repartit eixe 5% que ve d’herències del passat, per partir i al final són molts hereus amb els quals no ha sigut possible en molts casos ni trobar-los i en altres ni arribar a acords i pensem que eixe també va ser el motiu pel qual en el passat, en 2006 no es va poder adquirir el 100% de la propietat. Davant açò l’únic instrument que tenim és l’expropiació i és el que ara s’inicia», ha explicat la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.
Cal assenyalar que segons disposa la llei del Patrimoni Cultural Valencià, constituirà causa d’interés social per a l’expropiació per la Generalitat dels béns inclosos en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià el perill de destrucció o deterioració del bé o la destinació del mateix a un ús incompatible amb els seus valors. Podran expropiar-se per igual causa els immobles que pertorben o impedisquen la contemplació d’un ben inclòs en l’Inventari General o siguen causa de risc o prejudici per a aquest, respectant-se la trama urbana que forme part l’edifici.
Finalment recordar que l’ajuntament portarà avant el projecte de rehabilitació de la Fàbrica dels Solers i consolidació de restes en Fàbriques de Primeres Aigües. Amb l’actuació es pretén consolidar la zona de primeres aigües i convertir aquest paratge natural en un referent cultural i turístic sobre els orígens de la industrialització d’Alcoi i les repercussions a tots els nivells que aquest fet va comportar.
Aquesta primera fase inclou la rehabilitació de la fàbrica i la dotació de Centre d’Interpretació, amb els últims recursos tecnològics, apostant per la realitat virtual com a eina de recreació dels inicis de la indústria a la Comunitat Valenciana i a Espanya. La segona fase comportarà la rehabilitació del ‘Molí Vell del Ferro’, la cúpula de l’aqüífer del Molinar i la recuperació de la xarxa hidràulica de les primeres aigües.