Home Alcoi L’OMIC recupera 73.228 euros de la ciutadania en 2021

L’OMIC recupera 73.228 euros de la ciutadania en 2021

332
0
SHARE

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va recuperar 73.228 euros de la ciutadania en 2021. Es tracta d’un 13% (10.772 euros) menys del que es va recuperar en 2020 i això s’explica per l’increment dels imports recuperats durant el passat exercici, un any marcat per la pandèmia del Coronavirus i les seues conseqüències, entre elles el gran nombre de cancel·lacions de viatges i serveis turístics i d’oci.

De fet, durant 2021 s’han continuat recuperant imports invertits pels consumidors en 2020 en serveis d’agències de viatges i transport aeri. No obstant això, el sector amb més reclamacions continua sent el de la telefonia, seguit pel gas i l’electricitat, serveis que han experimentat un augment de les tarifes. També és destacable la recuperació d’imports en el sector bancari, amb reclamacions per diferents motius, entre els quals s’inclouen fraus relacionats amb l’ús fraudulent de targetes, càrrecs no autoritzats i “phising”. Finalment, les que afecten el sector de tallers de reparació i vehicles també s’ha incrementat, pel fet que els consumidors compren més vehicles d’ocasió per diferents vies, i els tallers han vist incrementat el seu volum de reclamacions.

En general, les reclamacions ateses s’han vist incrementades, passant de 707 en 2020 a 729 de 2021. També han augmentat tant les que han sigut resoltes favorablement (de 361 en 2020 a 411 en 2021) com aquelles amb una resolució desfavorable (de 168 en 2020 a 213 en 2021).

Enguany no s’ha presentat cap denúncia (en 2020 es presente una) ni queixa (enfront de les 10 presentades en 2020). D’altra banda, les consultes ateses han sigut 2.998, xifra que augmenta respecte a l’any anterior en un 7% aproximadament (203 més).

Amb la declaració de l’estat d’alarma i la cancel·lació de molts serveis en 2020, els consumidors van demandar a l’OMIC informació i orientació sobre els seus drets davant les cancel·lacions per la pandèmia i com procedir. En eixe trimestre es van elevar més que mai les consultes per correu electrònic i per telèfon. Per contra, les consultes presencials es van reduir dràsticament a causa del confinament, i a la posterior implantació del sistema de cita prèvia, passant a ser les consultes telefòniques (sense cita) les més elevades.

En 2021, una vegada instaurat plenament el sistema de cita prèvia, les consultes presencials es computen fora del sistema de cita prèvia, per tant, les telefòniques superen amb escreix a la resta. Així mateix s’han incrementat les consultes per correu electrònic respecte del sistema anterior.

Segons explica la regidora d’Informació i Defensa de la Ciutadania, Teresa Sanjuán, «encara que 2020 va ser un any molt complicat normativament i per les dificultats de les empreses afectades per les cancel·lacions, cal destacar que es van recuperar quantitats importants per als alcoians i alcoianes. Enguany s’ha anat recuperant la normalitat però els serveis de l’Ajuntament continuen treballant per a defensar els drets dels consumidors, actuant i mitjançant davant aquells casos que hagen pogut suposar un perjudici per a qualsevol persona. El nostre objectiu és denunciar aquestes situacions i recuperar tant com siga possible del que hagen perdut els nostres consumidors. Per a això, l’ajuntament disposa d’un equip tècnic especialitzat en aquestes qüestions fent una gran labor vetlant pels interessos de la ciutadania».

Finalment, respecte als serveis d’educació i informació prestats per l’OMIC, encara es poden apreciar en 2021 les conseqüències de la pandèmia perquè, encara que s’ha représ l’activitat que es va veure interrompuda en 2020, encara no s’aconsegueixen els nivells d’anys anteriors.