Home Cultura Muro celebra el centenari del mestre Rafael Alcaraz recuperant el Concurs Internacional...

Muro celebra el centenari del mestre Rafael Alcaraz recuperant el Concurs Internacional de Composició Musical

277
0
SHARE

A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla és complicat pensar en una localitat que no compte amb la seua banda de música. Històricament, l’existència d’aquest tipus d’ens ha configurat part de la idiosincràsia i la cultura de cadascuna d’elles. A algunes poblacions, com és el cas de Muro, hi ha constància de l’existència de bandes de música des de fa més de 2 segles. Un fet que comporta el pas al llarg dels anys de milers de músics, directors i compositors per la Unió Musical de Muro.

Un d’ells fou Rafael Alcaraz, que durant mitjans del segle XX va dirigir la banda, al temps que encetava una prolífica carrera com a compositor. Gràcies a la seua creativitat compositiva, la vila murera té adaptat a dia de hui l’Himne de la seua patrona, la Mare de Déu dels Desemparats, a banda de diverses peces per als Moros i Cristians. Però, a més, el mestre Alcaraz també va crear música per a sarsuela i per a orquestra. Una tasca relativament desconeguda del compositor murer que es vol posar de relleu en un 2024 en que es compleix el centenari de seu naixement.

Torna el Concurs Internacional de Composició

Les activitats per a reconèixer la figura del mestre Alcaraz es durant a terme al llarg de tot l’any i es centraran majoritàriament en les interpretacions musicals. Tot i això, hi han previstes mostres per a divulgar la vida i obra d’un dels màxims i al mateix temps menys coneguts autors musicals que ha donat Muro. Paral·lelament i després de més de 5 anys, la localitat recupera enguany el seu Concurs Internacional de Composició, al que estan cridats compositors musicals de tot el món per a disputar-se un premi de 4.000€.

Bona part dels noms insignes de la música nascuts a Muro compten amb altres reconeixements a la localitat, cosa que des de la UM Muro es suggereix també per a Rafael Alcaraz.