Home Destacats Nou pas endavant en l’aplicació de la Smart City a Alcoi amb...

Nou pas endavant en l’aplicació de la Smart City a Alcoi amb la instal·lació de més renovables en col·legis

0
SHARE

Alcoi ha donat un nou pas cap a la implantació de la Smart City, una de les principals apostes de futur de l’Ajuntament. Dos noves instal·lacions fotovoltaiques a dos centres escolars públics permetran un estalvi considerable que recuperarà la inversió escomesa en renovables en poc temps. A banda, la millora en quant a la sostenibilitat és patent a una ciutat que suma ja 10 instal·lacions de renovables durant l’anterior legislatura i el que va de la present.

La ciutat d’Alcoi ha fet de la implantació del concepte de ciutat intel·ligent una de les seues banderes durant les dos darreres legislatures. En eixe temps, la capital alcoiana ha entrat a formar part del selecte club de Ciutats per la Ciència i la Innovació, de la que no sols és membre, sinó una de les integrants del Consell Rector. A aquest tipus d’ens tenen molta rellevància conceptes com la sostenibilitat, cada vegada més a l’ordre del dia. És una de les línies d’actuació del concepte Smart City, que a Alcoi compta inclús amb un pla director per a aplicar les seues directrius.

Entre elles es troba la substitució de les fonts d’energia tradicionals, finites i contaminants, per les energies renovables. Cosa que es pot aconseguir amb la instal·lació de fonts d’energia neta, com porta fent-se des de fa anys a la ciutat dels ponts. De fet, són 8 els punts de la ciutat on s’han instal·lat plaques fotovoltaiques per a auto abastir, en primer terme, edificis i instal·lacions municipals. Instal·lacions esportives, edificis propietat del Consistori o centres educatius han sigut els principals punts per a instal·lar renovables.

L’aposta per la sostenibilitat via abastiment energètic amb energia neta és una de les línies d’actuació establertes al Pla Director per a la implantació de la Smart City a Alcoi. De fet, continua en la nova legislatura, on ja s’ha dut a terme la primera instal·lació de fotovoltaiques a més instal·lacions de titularitat pública. En aquest cas ha sigut als col·legis Sant Vicent i Miguel Hernández, en els quals es tracta d’evitar el consum de la xarxa elèctrica amb auto abastiment mitjançant l’energia solar.

La despenalització del conegut com impost al Sol facilita la proliferació de plaques amb les que captar l’energia de l’astre rei, hagut compte de que és l’energia neta més nombrosa a Espanya.

En principi, les noves instal·lacions permetran auto abastir els dos centres amb 20KW per al Sant Vicent i 10 per al Miguel Hernández, que fan arribar el total de potència solar recaptada a Alcoi fins als 260KW. Aquesta energia evita despeses energètiques allà on s’instal·la, i té un retorn de la inversió ràpid gràcies a la seua despenalització.

L’objectiu cara al futur és que els particulars també tinguen opció a instal·lar plaques fotovoltaiques a les seues llars per a optimitzar la sostenibilitat a la ciutat de referència de l’interior alacantí.