Home Alcoi Paco Aura, l’últim supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen, mor...

Paco Aura, l’últim supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen, mor a Alcoi

1114
0
SHARE

Alcoi ha acomiadat aquest 28 de novembre al darrer supervivent valencià dels camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. Paco Aura ha mort als 99 anys, a males penes un mes abans de complir el centenari per al qual hi havien diverses activitats programades per a honrar la seua figura. L’homenatge serà ara pòstum per a un dels principals difusors de la barbàrie nazi als camps de concentració.

Els crims que el règim nazi va perpetrar durant els anys 30 i, especialment 40 del passat segle van deixar una marca inesborrable a tot el món. Milions de persones van perdre la vida no només al camp de batalla durant la Segona Guerra Mundial, sinó també en la rereguarda a mans de les persecucions del règim nazi. Ciutadans de tota Europa arribaven a les desenes de camps de concentració que el Tercer Reich tenia per tot el vell continent, entre ells, alguns exiliats de la República Espanyola després de la Guerra Civil, com l’alcoià Paco Aura.

Aquesta setmana, la ciutat d’Alcoi i la memòria de la barbàrie nazi han perdut a un dels seus màxims exponents després de que el darrer supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen, Paco Aura, haja mort als 99 anys d’edat. Aura fou deportat una vegada acabada la Guerra Civil al camp d’extermini alemà, on va sobreviure durant 4 llargs anys. Després de l’alliberament del camp, va haver d’esperar 8 anys a França per a retornar a la seua terra natal per por a la repressió franquista. Una vegada a Espanya, Aura va dedicar la seua vida a rememorar el que va patir durant la seua joventut per a que mai s’oblidara la barbàrie dels totalitarismes, i per a que mai més es repetira.

Amb la mort de Paco Aura, al que Alcoi va retre homenatge al 2005 fent-lo mereixedor de la Medalla d’Or de la ciutat, s’esfuma el darrer testimoni valencià del que ocorria als camps de concentració nazis. Tot després de que la seua ciutat li posara nom a una de les darreres infraestructures construïdes, com és el cas del pont que uneix els barris del Viaducte i la Zona Nord.

Aura hauria complert 100 anys el proper 30 de desembre, data en la que l’Ajuntament d’Alcoi planejava un nou homenatge per a celebrar el seu centenari. La seua mort, no obstant, no impedirà que la seua ciutat natal li done un últim adéu més enllà del que ha rebut en l’enterrament, celebrat aquest dimecres 28 de novembre.

Aura rebrà l’estima del seu poble amb una mostra al voltant de la seua vida i la reedició del llibre que la narra amb els que honrar la memòria d’un dels majors difusors de la barbàrie, al temps que treballador per la pau i la concòrdia, a la ciutat d’Alcoi.