Home Alcoi Pol·lució, menys vegetació als parcs i poc aliment posen en risc diverses...

Pol·lució, menys vegetació als parcs i poc aliment posen en risc diverses espècies d’aus a Alcoi

3269
0
SHARE

L’acció humana i les polítiques errònies estan en la base de la davallada poblacional que estan experimentant diverses espècies d’aus a la ciutat d’Alcoi. Així ho ha constatat una plataforma dedicada a estudiar-los, que demana accions per a impedirs que acaben desapareixent d’Alcoi espècies com els teuladins. Entre elles, la creació de nius i àrees vegetals als parcs, però sobre tot l’educació als més menuts.

L’acció humana està resultant determinant per als efectes que pateix la natura. L’evolució del ser humà ha anat durant segles aparellada a un augment exponencial dels contaminants que es vessen a tots els indrets de la natura. Des de l’aire fins l’aigua, passant per la terra i, inclús, el que hi sota ella, existeixen elements contaminants que impedeixen que la natura seguisca el seu curs natural. D’igual forma, adaptar les ciutats a l’estil de vida urbà perjudica a moltes espècies animals, que es troben amb que el seu ecosistema ja no té lloc per a ells.

Un cúmul d’accions humanes és el detonant del perill de desaparició que registren diverses espècies d’aus autòctones de la muntanya alacantina, entre les que es troben els teuladins. Una plataforma ha constatat que la població de teuladins està reduint-se dràsticament a la ciutat dels ponts degut a una conjunció de factors relacionats amb l’acció de l’home. La contaminació, la manca de vegetació i, per tant, d’aliment, l’urbanisme sense espai per als nius o l’augment d’exemplars d’espècies com coloms o gats silvestres estan en l’arrel d’aquest problema.

La davallada poblacional no afecta únicament als teuladins, sinó que també estan afectades altres espècies que, poc a poc, s’han anat quedant sense espai ni aliment a Alcoi. Per això, des de la plataforma demanen que les autoritats posen en marxa accions per a evitar una reducció de la biodiversitat a la capital de l’Alcoià. La primera d’elles, l’educació als més menuts per a que siguen conscients del perill de desaparició d’espècies, que vindria seguida per la instal·lació de nius per als teuladins i del control de població dels seus depredadors. També proposen l’eliminació de superfícies d’asfalt o sintètiques als parcs per a oferir aliment als pardals, o no utilitzar pesticides contaminants.

Un pas més per a recuperar la població de teuladins a Alcoi passaria per crear zones experimentals als parcs o anellar exemplars per a dur a terme un seguiment científic.