Home Alcoià Polítics regionals i nacionals instaran a Indústria a protegir els dispars d’arcabusseria...

Polítics regionals i nacionals instaran a Indústria a protegir els dispars d’arcabusseria en Festes

0
SHARE

Polítics de diferents formacions i d’adscripció provincial, regional i nacional s’han compromès amb la UNDEF a fer front comú per a que el Govern central protegisca els actes festers amb pólvora. Quatre són les reivindicacions de l’ens fester, centrades en obrir el mercat de l’explosiu per a rebaixar el seu preu, eliminar burocràcia, unificar criteris i, sobre tot, fer pedagogia al voltant del valor cultural dels festejos amb pólvora, declarats com a BIC en el seu conjunt.

Les associacions festeres de totes les localitats que celebren els Moros i Cristians porten ja anys duent a terme una tasca titànica per a aconseguir fer viable i assequible per als festers l’adquisició de pólvora. Aquests festejos van nàixer, precisament, d’aquest tipus d’actes amb dispars d’arcabusseria, que conformen una part vital d’uns esdeveniments festius que estan declarats en el seu conjunt com a Bé d’Interès Cultural (BIC). No obstant, com ja ha denunciat la Unió Nacional d’Ens Festers (UNDEF), les mesures restrictives, l’augment de preus i l’excessiva burocràcia estan posant en perill els actes que es desenvolupen amb pólvora a centenars de poblacions, entre elles la majoria de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Precisament la UNDEF ha aconseguit reunir a diputats i senadors, tant nacionals com provincials i autonòmics, per a traslladar-los la imperiosa necessitat d’enllestir una normativa que regule, amb condicions assequibles, els dispars d’arcabusseria. Les demandes de la UNDEF es centren en fer una tasca pedagògica amb el Ministeri d’Indústria per a aconseguir veu en una desitjable modificació de l’actual norma, fonamentades en 4 punts: desmuntar el monopoli dels polvorins actuals per subministrar pólvora i obrir-lo a les pirotècnies; obtenir un preu just per a l’explosiu; unificar els permisos que a dia de hui difereixen per províncies; i eliminar la burocràcia que retarda els permisos per a disparar.

Quatre punts per als que la UNDEF ha aconseguit el compromís dels polítics de diferents formacions, que aposten per formar un front comú per a que el Govern nacional modifique la llei que regeix la pólvora. A hores d’ara, eixa llei condemna als Moros i Cristians a anar perdent participació i espectacularitat i, per tant, també interès cultural.

El suport dels polítics arriba després de que la pròpia UNDEF i els alcaldes d’Alcoi, Elda i Villena es reuniren amb Subdelegació a Alacant. Allí han presentat un document on reivindiquen canvis en torn als 4 punts de la normativa per a mantenir els actes amb pólvora als festejos. No obstant, la no configuració d’un govern a Madrid pot retardar una possible i lluitada modificació de la norma.