Home Alcoi Presentat el projecte de Consolidació i posada en valor del jaciment ‘El...

Presentat el projecte de Consolidació i posada en valor del jaciment ‘El Castellar’

0
SHARE

La setmana passada es va presentar en registre general de l’ajuntament d’Alcoi el Projecte Bàsic i d’Execució d’Intervenció Arqueològica i Arquitectònica per a la Consolidació, Posada en Valor i Adequació dels Accessos del jaciment arqueològic El Castellar d’Alcoi, redactat per l’arquitecte Rafael Silvestre García i l’arqueòleg Germán Pérez Botí.

L’ajuntament d’Alcoi, com a promotor de les intervencions arqueològiques en aquest jaciment, mostra amb aquest projecte la seua intenció d’invertir en la conservació, protecció i difusió d’aquest enclavament arqueològic declarat Bé d’Interés Cultural, la complementació del qual està també tramitant-se davant la Conselleria de Cultura.

El projecte que ara es presenta, que haurà de ser informat pels tècnics d’arqueologia i arquitectura de l’Ajuntament, així com pel Parc Natural de la Serra Mariola, quant a la reglamentació mediambiental i posteriorment aprovat per la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià, suposarà restaurar algunes de les principals estructures constructives d’època andalusina com són la muralla o l’aljub. Al mateix temps, s’establiran les mesures preventives per a la seua conservació, es millorarà la visibilitat, accessibilitat i senyalització, alhora que s’invertirà a promoure la seua divulgació social, cultural i turística.

Una vegada aprovat per la Conselleria de Cultura, es procedirà a licitar l’execució de les obres i a iniciar els treballs dins de l’any 2022. L’execució del projecte, que contempla tant intervencions arqueològiques com arquitectòniques, es realitzarà en dues fases que està previst que es duguen a terme en un termini de cinc mesos, sent el cost total del projecte de 240.072,50 €.

La regidoria de Patrimoni Històric treballa en la seua posada en valor, tant cultural com turística. Una millora que passa per l’adequació dels accessos i per a permetre als seus visitants, a través de diferents panells i de la tecnologia, la comprensió d’aquest important poblat relacionat amb el passat àrab d’Alcoi.

Al llarg dels últims anys, s’han trobat diferents elements, consolidant la rellevància d’aquest jaciment, ja que, d’una banda, han aportat valuosa informació sobre el passat àrab de la nostra ciutat, i per una altra, es tracta d’un descobriment rellevant en l’àmbit provincial en estudiar l’inici de la presència andalusina en aquestes terres, un fet històric poc conegut i investigat.

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca la importància d’aquest nou recurs cultural: “En els últims anys, gràcies a les excavacions impulsades pel Museu Arqueològic Camilo Visedo, i la dedicació, constància i direcció de l’arqueòleg alcoià, Germán Pérez Botí, hem descobert al Castellar un poblat fortificat andalusí de gran importància. Les excavacions han sigut significatives i ara és moment de centrar-se en la seua conservació que ha d’anar de la mà de l’adequació i la interpretació perquè els visitants no especialistes en arqueologia puguen conéixer aquesta part significativa de la història àrab d’Alcoi”.