Home Alcoi Professors de la UPV d’Alcoi proposen solucions a la gran demanda d’utilització...

Professors de la UPV d’Alcoi proposen solucions a la gran demanda d’utilització d’aigua en el sector tèxtil

419
0
SHARE
María Fernanda López, investigadora del Capus d'Alcoi de la UPV
María Fernanda López, investigadora del Capus d'Alcoi de la UPV

La Agència Valenciana de la Innovació (AVI) recolza un projecte d’INNOSERVIS, en col·laboració amb les empreses textils Pascual i Bernabeu, Moltó i el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (concretament, investigadors de l’Institut d’Investigació en Seguretat Industrial, Radiofísica i Ambiental (ISIRYM), l’Institut d’Investigació en Tecnologia de Materials (ITM) i del Departament de Tèxtil i Paperera (DITEXPA), per a valorar les membranes d’osmosi inversa (OI) rebutjades, a conseqüència de la seua embrutiment irreversible, regenerant-les per a atorgar-los noves funcions, allargant així la seua vida útil. Una vegada tractades químicament, estes membranes s’empraran com a membranes de nanofiltració (NF) i/o ultrafiltració (UF), formant part de les depuradores industrials tèxtils com a tractament terciari, amb la finalitat d’obtindre qualitats d’aigües residuals tractades que permeten ser reciclades en el procés productiu de les pròpies indústries. A més, s’estudiarà l’ús d’estes aigües residuals tractades dins de les mateixes empreses per a aplicacions agrícoles (jardins i horts) i/o aplicacions urbanes (sistemes de proveïment d’aigües contra incendis).

En el desenvolupament d’esta iniciativa, nomenada com Regenera´M, el projecte compta amb la col·laboració de 2 indústries tèxtils que abasten els principals processos/subsectors de la indústria tèxtil: tintura (Pascual i Bernabeu) i acabats (Moltó). Estes seran les encarregades de validar les tecnologies proposades per la UPV Campus d’Alcoi i INNOSERVIS per a abordar una de les problemàtiques més característiques del sector tèxtil, la gran demanda d’aigua dels seus processos i l’alta càrrega contaminant de les seues aigües residuals. A més, destinaran part de les seues aigües tractades en altres àmbits d’ús de tipus urbà i agrícola.

Esta és una de les iniciatives que ha rebut enguany el suport de l’AVI, que contribuirà amb més de 400.000 euros en el marc de les seues ajudes per al desenvolupament de grans projectes de R+D+i en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d’Innovació, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes a problemes d’interés comú.

A més d’afavorir el tractament sostenible de les aigües residuals, Regenera´M estimula la implantació d’un model de gestió d’economia circular a l’entorn de les depuradores industrials tèxtils per a valorar i donar una segona vida als residus, reduint al màxim la fracció que acaba en els abocadors.

Este projecte se situa, a més, en sintonia amb els reptes i solucions identificades pel comité estratègic d’innovació especialitzat (CEIE) de l’AVI que ha identificat reptes i solucions en l’àmbit d’economia circular. En les seues conclusions, este grup d’especialistes advoca explícitament per innovar en el desenvolupament de tractaments de depuració més eficients que optimitzen la relació us-qualitat-tecnologia de les aigües regenerades.

L’actuació és finançada per l’Agència Valenciana de l’AVI de la Generalitat Valenciana en el marc del programa de Projectes Estratègics en Cooperació cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del programa operatiu FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027.