Home Alcoià Sanitat activa un protocol per a detectar possibles efectes adversos de la...

Sanitat activa un protocol per a detectar possibles efectes adversos de la vacuna contra la Covid19 d’AstraZeneca

783
0
SHARE

Existeixen informes al continent europeu que parlen d’un total d’11 casos de trombes en venes cerebrals detectats en persones que havien rebut la vacuna de la multinacional farmacèutica AstraZeneca. No hi ha evidències científiques de que l’antiviral siga la causa d’aquests problemes de salut, però diversos països europeus -inclòs Espanya-, han decidit deixar d’utilitzar aquesta vacuna per a immunitzar a la seua població contra el coronavirus. Un fet que ha trastocat el pla de vacunació de la Generalitat, que preveïa començar a vacunar massivament -i en bona part amb la vacuna d’AstraZeneca- a partir de l’1 d’abril. Durant 2 setmanes com a mínim no s’administraran aquests vials a la regió.

Aquesta vacuna ha sigut administrada ja a més de 67.000 persones a tota la Comunitat Valenciana, inclosos efectius de seguretat, sanitàris de la sanitat privada i farmacèutics, entre altres. Ara, Sanitat Universal ha activat un protocol que inclou tots els possibles símptomes que poden registrar les persones vacunades amb AstraZeneca. Protocol que ja obra en poder dels sanitaris de tota la Comunitat. A més, els telèfons 900 300 555 i 112 estan preparats per a donar resposta immediata en cas de que es registren.

Les mesures preses respecte a la vacuna d’AstraZeneca són preventives, i pel moment no ha aparegut cap cas amb simptomatologia adversa en territori valencià. Els símptomes poden aparèixer, segons Sanitat, fins a 2 setmanes després d’haver rebut la dosi. Mentre tant, a la Comunitat es seguirà vacunant amb les injeccions de les companyies Pfizer i Moderna, deixant les 114.000 dosis d’AstraZeneca de que disposa el govern valencià en reserva fins que l’Agència Europea del Medicament prenga una decisió definitiva.

L’acord entre la Unió Europea i les multinacionals farmacéutiques estableix que cap d’elles tindrà responsabilitat en cas d’efectes adversos en els seus antivirals. Per ara, la retirada del medicament frenarà el procés de vacunació del cos docent valencià.