Home Alcoi Tot a punt per a les Festes de Moros i Cristians 2022

Tot a punt per a les Festes de Moros i Cristians 2022

1543
0
SHARE
La bandeja Alcoiana en la Fest del Pasdoble
La bandeja Alcoiana en la Fest del Pasdoble

Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interès Turístic Internacional, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària en quant a afluència de visitants després de dos anys sense festes.
Demà dijous 21 d’abril, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Àngel Lluís Ferrando. L’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.
La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el divendres 22 (Dia de les Entrades), dissabte 23 (Dia de Sant Jordi) i diumenge 24(Dia dels Trons).
Enguany es preveu que el divendres siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.
Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 10.500 persones festeres, 1.000 als ‘boatos’ i 65 bandes de música, a més de 71 carrosses. El nombre dels components de les bandes varia des dels 40 a centenar de músics però tenint en compte una mitjana de 50, podríem parlar de més de 3.000 pel que el total podria arribar a les 14.500 persones.
La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a superar la limitació de recursos econòmics que pot provocar la situació socioeconòmica de la pandèmia i així brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors que viuran unes festes molt esperades, després de no poder viure-les els anys 2020 i 2021.
Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Alfonso Moreno i la seua filà Muntanyesos. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Cordón recaurà sobre Rafael Tortosa, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Cruzados, Joaquín Brotons Aracil i l’Alferes Moro de Filà Ligeros, Rafael Aracil López, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Víctor Hugo Ribes i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Fernando Rius Mestre, de la filà Xano.
Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, com ja es habitural s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la normativa vigent cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora. Es repartiran durant hui demà 3009 quilos de pólvora entre hui i demà al Baradello de Moya.
Us recordem l’horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.
El dissabte, 23 d’abril és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. A continuació, cap a les 12 hores, missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30 hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.
Finalment el diumenge, 24 de març és el dia de l’Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies. Els Capitans i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l’Assemblea General de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

PERSONALITATS
Entre les personalitats que acudiran enguany a presenciar les Entrades de Moros i Cristians d’Alcoi, juntament amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de la Diputació Provincial d’Alacant, Carlos Mazón; i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; destaca la presència del Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espada; la consellera d’Innovació, Carolina Pascual; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent; la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà; i la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, així com la subdelegada del Govern a la província d’Alacant, Araceli Poblador i l’ambaixador de Panamà a Portugal, Pablo Garrido, entre altres. Els acompanyaran una nombrosa presència de directors generals, diputats provincials, autonòmics i nacionals, alcaldes i regidors, així com representants d’institucions empresarials, judicials, universitàries o sanitàries.

MITJANS ACREDITATS
Aquest any a més de tots els mitjans de comunicació locals, com és habitual també estaran mitjans nacionals, així com autonòmics. Les entrades seran retransmeses en directe per televisió per À Punt i TV-A que també farà l’himne. Entre d’altres hi ha una productora anglesa que vindrà a fer un reportatge sobre la gastronomia, les tradicions i les festes per a la comunitat angloparlant, així com Turisme Comunitat Valenciana que emetrà en directe o inclús el guanyador de cinc premis Goya, un d’ells al millor director de fotografia, José Luis López-Linares.

TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes típics al cor de la festa.
El parc de la Glorieta acollirà la cinquena edició de ‘Tapa i Festa’. Enguany augmenta l’oferta de 15 a 20 llocs de venda instal•lats en carpes i food trucks. Obrirà del 20 al 24. La inauguració s’ha ajornat a demà 21 a causa de la pluja a les 12 hores.

MERCADET AMBULANT
Com cada any, aquestes festes també estarà el tradicional Mercadet ambulant Sant Jordi que se situa al llarg del carrer Els Alçamora (fins al centre comercial), i en la plaça Emilio Sala. El mercat ambulant comptarà enguany amb 84 llocs de venda variats, i quatre Food Trucks de menjar gurmet. A més, en la plaça Emilio Sala s’instal•laran cinc llocs de menjar ràpid. És a dir que sumats a Tapa i Festa, hi haurà 29 llocs de menjar.
Indicar respecte als citats quatre posats tipus Food Truck que en concret s’instal•laran al carrer Nofre Jordá, amb varietat de productes com coquetes, hamburgueses originals, creps, menjar mexicà, etc. incloent oferta vegetariana i sense gluten.
Altres novetats d’enguany és la il•luminació de tot el recorregut del mercat ambulant amb garlandes de llums; en la zona de la Font dels Mosques hi haurà una zona de llocs artesans, amb productes elaborats a mà pels mateixos venedors, amb dissenys realitzats en plata, feltre, tela, ceràmica i joguets. A més, en la mateixa zona gaudirem d’una ludoteca amb jocs clàssics per a l’entreteniment de la infància.
En la zona del Centre de Salut La Fàbrica hi haurà dues cabines amb un total d’11 lavabos, alguns d’ells amb rampa d’accés per a persones amb diversitat funcional.
APARCAMENTS I AUTOBÚS
Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2022 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants.
Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i carrer Tirant Lo Blanc) com a l’entrada sud (Filà Verds i Filà Navarros, al carrer Vicente Balaguer Pascual (Cata), en el recinte del Monòlit i a l’esplanada d’automodelisme. amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat. D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col•lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

MÉS NETEJA I CANVI DE CONTENIDORS
A més, la Regidoria de Transició Ecològica ha explicat que hi haurà un dispositiu especial de neteja, a més de l’habitual encarregat de la neteja dels vials després dels principals actes, amb la maquinària per netejar la ciutat del nou contracte de recollida de residus i neteja, la ciutat tornarà al seu estat habitual el més aviat possible, tenint en compte la dificultat que presenta netejar els recorregut entre un acte i un altre. També hi haurà una reducció de contenidors passant a haver nou punts en el centre ubicats en Sor Elena Picurelli 1, Sant Domènech (Enfront del Mercat Sant Mateu), Capellà Navarro 9, Alarcón 1, País Valencià 5 i 68, plaça Emili Sala 2, Ambaixador Irles 16 i Pintor Casanova, 44.