Home Cocentaina Turisme declara la Festa única dels Nanos de Cocentaina com a d’Interès...

Turisme declara la Festa única dels Nanos de Cocentaina com a d’Interès Turístic Local

0
SHARE

Amb l’objectiu de potenciar la promoció de les festes locals com a reclam turístic, Turisme Comunitat Valenciana, de la mà del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha comunicat a l’Ajuntament de Cocentaina la resolució favorable per a declarar els ‘Nanos’ com a Festa d’Interés Turístic Local.

Després d’un intens treball de recopilació documental portat a terme des de les regidories de Cultura, Tradicions i Turisme, i mesos després de rebre el mateix reconeixement per a les festes de la Mare de Déu del Miracle, Cocentaina aconsegueix aquesta distinció per als Nanos. Aquesta festivitat local, molt arrelada a la vila comtal, es celebra cada tercer dimecres de Quaresma al barri del Raval i consisteix en la confecció de ninots o ‘nanos’ de drap que són ubicats als carrers del barri. Els acompanyen cartells que critiquen l’actualitat local o autonòmica amb dosis d’humor i ironia.

L’Alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha posat de manifest que aquesta peculiar festa no seria possible sense el treball i l’estima que les veïnes del Raval posen a la preparació dels nanos i al ferm suport del govern per a que aquesta festa perdure. En paraules de la primera edil, “aquest reconeixement va dedicat a elles, que cada any es preocupen i s’ocupen de mantindre vius els nanos al carrer”.

La documentació necessària, preparada des del departament municipal de Turisme, i completada amb l’aportació d’una important selecció d’articles i retalls de premsa, des de 1985 fins avui, recopilats a la biblioteca municipal, han ajudat a justificar la candidatura dels Nanos, destacant la seua originalitat, antiguitat i repercussió pública.

El regidor de Turisme, Ivan Jover, ha explicat la importància d’aconseguir aquest reconeixement: “per al poble de Cocentaina, com per a les entitats, col·legis locals i veïnat que participa activament en la celebració dels Nanos, és una notícia fantàstica, ja que ens atorga un major reconeixement a aquesta tradició tan estimada per tots nosaltres i que enguany, a causa de la pandèmia, s’ha hagut de celebrar als balcons. Aquesta menció facilitarà que turistes d’altres municipis s’acosten a Cocentaina a conèixer aquesta tradició tan singular, una vegada que passe aquesta crisi sanitària i tornem a viure les festes com cal”.