Home Alcoi Una operació policial desarticula una banda criminal amb 15.000 plantes de marihuana...

Una operació policial desarticula una banda criminal amb 15.000 plantes de marihuana i 25 detinguts entre Alcoi, Cocentaina i Benifallim

0
SHARE

En el marc d’una operació conjunta portada a terme per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, es va posar fi, entre els dies 1 i 2 de el present mes de juny a l’Operació Tocayos-Hermés, iniciada el gener de manera coordinada entre els dos cossos policials, amb motiu de la investigació al voltant de diversos cultius de marihuana de grans dimensions, en les localitats de Benifallim i Cocentaina.

L’operatiu es va saldar amb la confiscació de 14.881 plantes de marihuana i la detenció de 25 persones pels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, tinença il·lícita d’armes i contra la seguretat viària. La investigació va començar a principis d’any, per part de la Guàrdia Civil d’Alacant i de la Brigada Local de Policia Judicial de Policia Nacional de la Comissaria d’Alcoi, a l’haver tingut coneixement de l’existència d’una organització criminal, dedicada, principalment, a la plantació de marihuana per a la seva posterior venda a gran escala.

Les plantacions, tant interiors com exteriors, estava assentades en les localitats alacantines d’Alcoi, Cocentaina i Benifallim, on també es dedicaven al tràfic de cocaïna i haixix a la venda a a xicoteta escala. L’Equip de Robatoris al Camp (ROCA) de la Guàrdia Civil d’Ibi, al costat de la Brigada Local de Policia Judicial de Policia Nacional de la Comissaria Local d’Alcoi, van iniciar l’anomenada Operació homònims-Hermes les investigacions han estat efectuades de manera coordinada.

Així doncs, els investigadors van poder saber que aquesta organització havia adquirit 30.000 llavors de marihuana seleccionada genèticament. La plantació de les llavors va ser distribuïda entre quatre cases llogades pel grup per a aquesta finalitat. Els habitatges triades per dur a terme el cultiu eren cases de camp en zones rurals i aïllades, que al llarg de les investigacions van ser localitzades pels agents: una d’elles a Benifallim, i les altres tres a Cocentaina.

Com a característica comuna entre els habitatges llgats, cal destacar que posseïen una àmplia parcel·la de terreny, ja que una vegada que la llavor germinava en un test i creixia la planta, la trasplantaven a la terra. Per a una major discreció, els autors envoltaven perimetralment tota la finca amb diferents elements, per tal de dificultar la vista des de fora i evitar aixecar sospites.

Fruit de les indagacions, els agents van descobrir que els rols de cada membre de l’organització es trobaven perfectament definits. Un d’aquests rols consistia en les tasques de logística: diversos d’ells es dedicaven a proveir als habitatges amb plantacions de tot el necessari per al seu bon funcionament així com de gestionar els lloguers necessaris.

Un altre paper era el dels que s’encarregaven directament de les tasques de jardineria i cura de les plantes. I finalment hi havia aquells que es dedicaven a la vigilància de les finques, els quals tenien vigilades les 24 hores del dia i feien servir per a les comunicacions dispositius portàtils tipus walkie-talkie.

Finalment, els dies 1 i 2 de juny, els agents van iniciar la fase d’explotació. A causa de la magnitud de l’operatiu va ser necessari mobilitzar més de 80 efectius amb personal d’ambdós cossos per emprendre 11 entrades i registres, deu d’elles entre habitatges de les localitats d’Alcoi, Benifallim i Cocentaina i una en una nau industrial d’Alcoi. A Alcoi, concretament, es va registrar una nau industrial en la qual treballava un dels membres de la banda, en la qual van ser confiscats 70 grams de cocaïna.

Vora 15.000 plantes incautades

En l’operatiu d’explotació es van intervenir 14.881 plantes de marihuana, 700 grams d’haixix, 90 grams de cocaïna, una escopeta amb els canons retallats i munició, 8 armes llargues d’aire comprimit, 2 pistoles detonadores, i una ballesta, 7.000 euros en efectiu, 6 vehicles, bascules de precisió, una màquina comptadora de diners i dispositius informàtics i de telecomunicacions.

25 detinguts, però sols 5 empresonats

L’operació s’ha saldat amb un total de 25 detinguts. Entre ells, 21 homes de nacionalitat espanyola d’entre 27 i 61 anys, un home italià de 43 anys i 3 dones espanyoles d’edat compresa entre 25 i 37 anys. Se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, tinença il·lícita d’armes i dos delictes contra la seguretat viària.

Després del seu pas a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alcoi, s’ha decretat l’ingrés a presó provisional per al líder i els quatre principals col·laboradors, quedant els vint restants en llibertat amb càrrecs.