Home Alcoià El president de la Cambra de Comerç d’Alcoi es reuneix amb Ximo...

El president de la Cambra de Comerç d’Alcoi es reuneix amb Ximo Puig per a sol·licitar-li ajudes econòmiques per a les empreses i que s’allarguen els terminis de pagament d’impostos.

1057
0
SHARE

Trobada virtual a sis bandes entre els presidents de les 5 Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i el president de la Generalitat, Ximo Puig. Pablo de Gràcia, president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis d’Alcoi, ha aprofitat l’ocasió per a manifestar, en primer lloc, el seu absolut suport i lleialtat institucional envers la Generalitat en aquests moments tan difícils.
En segon lloc, de Gràcia li ha explicat al President Puig la funció i gestió que s’està realitzant des de la Cambra en defensa dels interessos de les empreses d’Alcoi en aquest complex escenari.
En primer lloc, la Cambra d’Alcoi està en contínua comunicació amb les empreses a les quals subministra i desglossa la quantiosa informació sobre la crisi del COVID19 que arriba fins a la institució. També estan ajudant des de la setmana passada a la tramitació de les ajudes directes per a autònoms que gestiona el Labora/SERVEF, i s’està actuant d’interlocutor entre els sectors productius i l’Ajuntament d’Alcoi per a col•laborar en el disseny d’ajudes econòmiques complementàries.
A més d’exposar al President Puig aquestes funcions actuals de la Cambra, Pablo de Gràcia ha aprofitat per a manifestar-li la necessitat de defensar davant el govern central la possibilitat que s’amplien les facilitats de pagament dels impostos de l’IVA, l’IRPF i el de Societats. El president de la Cambra d’Alcoi pensa que el límit de quantitat d’ajornament hauria de ser, almenys, del doble de l’import que s’ha fixat en l’actualitat i que és de 30.000 euros. Amb aquesta mesura, les empreses disposarien de major liquiditat amb la qual poder complir amb pagaments a proveïdors, nòmines i, en definitiva, injectar liquiditat en el circuit econòmic.
Document de treball del Consell de Cambres
El President Puig ha informat amb detall de totes les mesures i plans posats en marxa des de l’executiu valencià per a ajudar a les empreses, i s’ha compromés a mantindre una nova reunió la setmana vinent.
Un dels objectius principals de la reunió virtual d’aquest dilluns entre les 5 Cambres i el President Puig, passava per fer-li lliurament d’un document de treball elaborat en el si del consell de Cambres que obra en mans de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme del govern central. Un document amb10 mesures fundamentals que seran claus a curt termini per a la recuperació de l’economia, un objectiu en el qual s’està bolcant el sistema cameral, conjuntament amb les 85 cambres de comerç en tota Espanya a les quals estan adscrites la totalitat de les empreses espanyoles. Aqueixos deu apartats són:
1.- Reivindicar el paper de l’empresa com a element central i imprescindible per a la recuperació i reconstrucció de l’economia.
2.- Reivindicar el paper de les cambres com a instrument decisiu per a la recuperació i reconstrucció de l’economia.
3.- Defensa del nostre sistema institucional consagrat en la Constitució de 1978.
4.- Garantir la liquiditat: agilitar la tramitació de la concessió dels préstecs amb garantia ICO, així com la posada a la disposició de l’import total dels avals.
5.- Mesures fiscals: ajornament i condonació d’impostos.
6.- Flexibilització dels ERTES
7.- Adoptar totes les mesures necessàries per a assegurar la recuperació del normal desenvolupament de l’activitat empresarial.
8.- Intensificar la col•laboració públic-privada, així com les relacions entre les diferents administracions públiques, estatal, autonòmica, provincial i local.
9.- Especial suport al turisme i l’exportació.
10.- Canalitzar els fons públics (ja siguen comunitaris, nacionals o de qualsevol procedència) destinats al suport, recuperació i reconstrucció del sector econòmic / empresarial a través del sistema cameral.

Comerç
Un dels sectors més afectats per aquesta crisi sanitària global és el del Comerç, pràcticament tancat íntegrament. Per això les 5 Cambres de Comerç de la Comunitat, han sol•licitat a la Generalitat que pose en marxa accions específiques de manera urgent i que han denominat “Pla de manteniment del comerç “, i que recull proposades com:
• Mantindre, tant com siga necessari, les mesures de suport econòmic i financer, de caràcter tributari, de simplificació administrativa a les persones treballadores i autònomes en el sector del xicotet comerç, fins que es recobre la total normalitat en les vendes i en el consum. Permetre de forma escalonada l’obertura del comerç, començant per les xicotetes botigues sempre que adopten les mesures de seguretat exigida.

• Posar en marxa un ambiciós Pla d’activació de les compres i de la despesa turística, perquè en la Comunitat valenciana, el 25% del seu PIB depén del sector del comerç i el turisme.

• Ordenar transitòriament les vendes promocionals durant el període de reobertura dels comerços amb la finalitat d’establir límits davant la previsible guerra comercial i de preus que puga instal•lar-se davant un panorama de caiguda del consum i de la necessitat de posar en el mercat els estocs acumulats en el període de tancament de punts de venda.

• Reforçar i dotar de més recursos al Pla de suport a la Competitivitat del Comerç Minorista, que gestiona la Secretària d’Estat de Comerç amb les Cambres de Comerç, a través de la Cambra de Comerç d’Espanya.

• Desenvolupar una Estratègia nacional de l’e-commerce en el comerç minorista, per a disminuir la dependència exterior, estimular el naixement i viabilitat de plataformes i *marketplaces nacionals, i pilotar una transició de l’analògic al digital.

• Per a dotar de liquiditat als autònoms i pimes del sector, es podria activar una línia específica de l’ICO sector comercial.

• Actualització de programes formatius i cicles de la Formació professional reglada centrades en competències vinculades a la distribució comercial, com a activitat estratègica i essencial per a l’economia espanyola i per a millorar la competitivitat del sector.

• Posada en marxa del “Pla Renove Comerç”, fons dirigit al finançament de la renovació i modernització del comerç de proximitat i el relleu generacional, amb ajudes a fons perdut i préstecs bonificats a llarg termini.

• Posada en marxa de diverses campanyes per a estimular el consum (sostenible i responsable)

• Deducció fiscal completa per la realització d’inversions i compres d’equips per a la millora de la competitivitat dels autònoms, microempreses i pimes del comerç.

• Reforç especifique d’ajudes als autònoms que desenvolupen activitats comercials no sedentàries (en mercats ambulants, venda ambulant…).

• Excepció durant un any del 85% de l’impost elèctric i impost sobre hidrocarburs (gas natural…) a xicotets negocis comercials i de serveis.

• Reforma en la Llei de subvencions, per a agilitar i flexibilitzar la posada en marxa d’ajudes i estímuls per part de les administracions autonòmiques i locals:

• Posada en marxa d’un programa de venda bonificada d’estocs no comercialitzats pel període de confinament.

• Modificació de l’article 12 del RDL 8/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social (i resta de normativa d’aplicació), per a permetre que els autònoms del sector contracten per compte d’altri a familiars de primer grau (conjugue i fills).

Turisme
Així mateix, el document inclou propostes dirigides al Turisme com per exemple, la posada en marxa d’una campanya de suport al Turisme residencial, Turisme vacacional “TURISME DE PROXIMITAT”.Llançar una campanya específica de promoció que reforce la imatge de la Comunitat com a destinació turística segura i amb un sistema de SALUT EFICAÇ, i un pla de reactivació del turisme. (REACTUR)

Empreses
Finalment, el document entregat a Puig presenta una altra bateria de propostes per a facilitar el futur a curt termini de les petites i mitjanes empreses, estructura econòmica predominant en la nostra Comunitat i que són:
• Presentació d’un estudi de necessitats realitzat per les Cambres en la CV
• Proposada de desenvolupament d’un pla de manteniment d’ocupació
• Facilitar les ajudes als autònoms societaris
• És necessari agilitar terminis i tràmits per a la concessió de llicències d’activitat i d’obertura.
• Reduir els tràmits administratius en general
• Facilitar la liquiditat per a les empreses, l’accés als préstecs ICO per a les pimes.
• Plans de reincorporació d’autònoms.