Home Alcoià Els gelaters d’Ibi demanen convertir les seues gelateries en Take Away

Els gelaters d’Ibi demanen convertir les seues gelateries en Take Away

2021
0
SHARE

Els gelaters d’Ibi i de tota Espanya demanen poder obrir les seues gelateries i convertir-les en establiments de menjars per a portar. En una carta remesa al ministre de Sanitat, Salvador Illa, Marco A. Miguel, president de l’Associació Nacional de Gelaters Artesans, sol·licita revisar les disposicions del Decret sobre mesures per a contindre la propagació de Covid-19, i que permetria als associats reiniciar la producció i la represa de la venda de productes, en manera exclusiva per a portar, sense consum dins de l’establiment, comptant amb totes les mesures d’higiene i seguretat, tant per al personal de l’empresa, com per als clients, (desinfecció, distància social, mesures de protecció, aforament limitat….), per a això tenen previst fins a laboratoris que poden certificar com a establiment “free” després de les proves pertinents.
La temporada del sector hauria d’haver començat a mitjan mes de març, coincidint justament amb la creació de l’estat d’alarma, cosa que ha fet que el sector haja perdut un 25% de les seues vendes anuals. Mª Carmen Navarro, presidenta de l’Associació de gelaters d’Ibi, ja ho tenia tot preparat per a la temporada en la seua gelateria d’Elx i de moment ha hagut de fer un cessament de negoci i un ERTE entre tots els seus treballadors. Jose Ramón Rico, també gelater d’Ibi, ens assegura que ell dona per perduda un 40% de la temporada perquè estem un mes important en el qual es ven molt gelat, com és la festa del Avís, el Corpus, la Setmana Santa.
Des de l’Associació Nacional de Gelaters Artesans, en la seua carta al Ministre apunten que pateixen una discriminació ja que segons la seu president “ tots venen gelats menys nosaltres: amb la calor, en les fleques , a les botigues de chuches, en els supermercats….”
Tots els artesans es comprometen a adoptar les mesures que siguen necessàries, com és el que els consumidors no puguen consumir en les instal·lacions, una venda sense contacte amb els clients o tindre un horari mes reduït, tal com ja succeeix hui per a empreses d’aliments, com a fleques, carnisseries i botigues de llepolia. Jose Ramoón Rico, assegurarà que el “take away” és la solució i els salvaria la temporada. Una temporada en la que ens asseguren ja descarten posar taules a les terrasses perquè ho veuen inviable.
Per la seua part Mª Carmen ens conta que ella esta treballant poder portar els gelats a domicili encara que això suposa adaptar el seu vehicle amb una zona isotèrmica.
Una situació que des de l’associació demanen que s’aclarisca al més prompte possible perquè permeta la recuperació dels danys que pateix el sector, amb la consegüent pèrdua d’ocupacions. I finalitzen recordant que el gelat és un aliment de primera necessitat, reconegut en l’epígraf 644.4 de Comerç al detall de gelats.