Home Alcoià La incertesa respecte a l’evolució del coronavirus deixa a Alcoi sense Moros...

La incertesa respecte a l’evolució del coronavirus deixa a Alcoi sense Moros i Cristians en 2020

2803
0
SHARE

Alcoi ha decidit finalment suspendre els seus Moros i Cristians per a enguany. Una decisió que suposa que la ciutat dels ponts no rebrà moviment econòmic per valor d’uns 25 milions d’euros i que tota la indústria relacionada amb la Festa es quedarà sense ingressos. Per això, l’Ajuntament es planeteja destinar fons adreçats als festejos per a donar-los suport. Els festers no hauran de preocupar-se per la pólvora ja pagada i el públic abonat tampoc per les cadires, que es mantindran per a l’any que ve, si les autoritats sanitàries ho autoritzen.

Al llarg de les darreres setmanes s’han anat produint notícies negatives respecte a la celebració de les Festes a cadascuna de les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. La pandèmia de coronavirus i les mesures per a contenir-la fan incompatible la concentració de persones en un mateix lloc i sense possibilitat de garantir la distància social. A més, a hores d’ara es desconeix quant pot allargar-se aquesta situació, però els experts mèdics situen la seua fi, previsiblement, amb l’arribada de la vacuna contra el Covid19. Tot si el virus no es converteix en endèmic, tal i com alerta l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Fins aquest dijous 14 de maig -just dos mesos després del decret d’Estat d’Alarma- es desconeixia què passaria amb els Moros i Cristians més coneguts del món, que es celebren a la ciutat d’Alcoi. Associació de Sant Jordi (ASJ) i Ajuntament, després de consultar amb les filaes, finalment han pres la decisió més difícil. La ciutat dels ponts no celebrarà la Trilogia Festera en honor al patró de la ciutat enguany, i no ho farà en el futur mentre les autoritats sanitàries no ho autoritzen.

Aquest fet tindrà conseqüències en l’àmbit econòmic a Alcoi, on un estudi quantifica en més 25 milions d’euros l’impacte anual de les celebracions. La decisió també deixarà a l’ASJ sense algunes de les subvencions que rep degut a l’Interès Turístic Internacional i la qualificació com a Bé d’Interès Cultural per als festejos alcoians.

En un principi, els Moros i Cristians d’Alcoi passen a les dates habituals, encara no confirmades, per al 2021. Un fet que deixa a tota la indústria relacionada amb la Festa sense ingressos enguany. Centenars de persones viuen de la Festa a Alcoi i la seua àrea d’influència, pel que l’Ajuntament té pensat destinar fons adreçats als actes a ajudar al sector. La cancel·lació de les Festes d’enguany a Alcoi no afectarà a la comanda que la ASJ ja tenia feta i preparada per a la pólvora, com tampoc als abonats que tenen les seues cadires reservades al trajecte dels actes festers, i que les mantindran cara al 2021.

Després de l’ajornament de la Trilogia Festera alcoiana, només Cocentaina resta per prendre una decisió respecte als seus festejos, que tindrien lloc, salvo novetats, al mes d’agost. Aquest dimecres també hem conegut que Festes de tant renom com les Falles de València, Fogueres d’Alacant o la Magdalena de Castelló també han caigut davant el coronavirus.