Home Alcoi Els polígons alcoians aspiren a rebre 1,4 milions d’€ de l’IVACE per...

Els polígons alcoians aspiren a rebre 1,4 milions d’€ de l’IVACE per a executar obres de millora en 2021

782
0
SHARE

Aquests fons es veuran complementats amb la partida de 600.000 euros reservada en els pressupostos municipals per a la millora de l’sòl industrial. En els últims anys, entre les ajudes autonòmiques i les inversions realitzades per les arques municipals, Alcoi ha invertit més de quatre milions d’euros en totes les seves zones industrials.

L’Ajuntament d’Alcoi ha redactat un projecte d’inversió valorat en més de 1.400.000 euros, amb el qual pretén captar fons dels ajuts de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) de la Generalitat Valenciana, dins el programa de millora d’àrees industrials. La proposta traslladada a l’IVACE pel Consistori per a 2021 suposa una revisió i ampliació de la sol·licitud remesa a la convocatòria de 2020, que va ser anul·lada per redireccionar aquests fons a autònoms i empreses, a causa de l’emergència provocada per la crisi sanitària de la Covid19.

El projecte d’Alcoi per a la present anualitat contempla millores en cinc polígons: Cotes Altes, Cotes Baixes, Beniata, Santiago Payá i El Castellar. Mentre que el primer cas -Cotes Altes- planteja una inversió que ronda els 146.000 euros, en les quatre restants, les actuacions sumen intervencions que superen els 300.000 euros per a cadascun.

En la proposta de Cotes Baixes, destaca la construcció de la rotonda d’accés nord, una infraestructura que el govern municipal considera absolutament prioritària. Per aquest motiu, Alcoi opta a la subvenció màxima que el IVACE reserva per a cada polígon, que puja a 200.000 euros. Tal com explica l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “volem que l’inici de les obres d’aquesta rotonda sigui una realitat el 2021 i per això estem treballant intensament, amb l’objectiu d’aconseguir finançament de diferents administracions. És fonamental dignificar l’entrada nord de la ciutat, com ja vam fer en 2019 amb l’accés sud i l’entrada des d’Alacant”. El projecte de Cotes Baixes preveu altres actuacions perquè, en el cas que la rotonda es pugui finançar amb fons d’altres administracions -que és la primera opció del Consistori- els ajuts de l’IVACE es puguin destinar a les actuacions de reasfaltat ia la connexió de vianants.

Per al polígon de Cotes Altes es proposa la connexió de carril bici amb l’eix de ciclistes i vianants, així com la reurbanització del carrer Camí dels Talecons, amb una inversió prevista de 100.700 euros. També es contempla una partida d’ajudes a les empreses per a l’adequació de les seves façanes, valorada en 120.000 euros. En aquest cas, tal com marquen les condicions de el programa, seran els propis empresaris els que presentin els seus respectius projectes i reben el tant per cent corresponent a la subvenció.

A la zona de la Beniata, les mesures de millora proposades contemplen la canalització del cablejat aeri existent en els carrers Filà Navarros i Filà Verds, per al que es preveu una inversió de 140.000 euros. Es preveu també destinar 45.600 euros a l’reasfaltat d’aquestes dues vies, així com una altra partida de 100.600 euros per reurbanitzar el tram de la carretera Font Roja que transcorre per la zona.

Al Polígon Santiago Payá se sol·liciten ajudes per finalitzar els arranjaments de l’última part del cunetó ubicat al carrer Filà Benimerins, que recull les aigües pluvials i evita el lliscament del vessant, unes obres que estan valorades en 93.609,67 euros. També es reasfaltarà la rotonda al carrer Filà Andalusos i s’executarà un accés de vianants des del carrer Filà Gusmans que connectarà el polígon amb la via verda que comença a la part posterior de l’escola Santa Anna i desemboca a la Font del Quinzet. Per a aquestes dues intervencions es plantegen sengles inversions de 48.600 euros.

Finalment, a la zona industrial del Castellar la principal actuació consistirà en la millora en la xarxa de clavegueram, uns treballs pressupostats en 300.000 euros. Francès destaca l’important suport de l’administració autonòmica a el desenvolupament industrial, a través d’aquestes ajudes de l’IVACE, a les quals Alcoi ha optat en cadascuna de les seves anualitats. “Suposen una aposta per reformar i millorar totes les àrees industrials de la ciutat, una cosa imprescindible per mantenir el teixit industrial existent i atraure noves empreses”, ha afirmat el primer edil alcoià.

En total, entre les ajudes autonòmiques i les inversions realitzades per les arques municipals, Alcoi ha invertit més de 4 milions d’euros en totes les seves zones industrials. Amb la subvenció de l’IVACE del present exercici i la partida reservada pel Govern en el pressupost municipal, aquesta quantitat superarà els 5 milions d’euros. L’Alcalde ha recordat que aquesta proposta ha estat fruit de l’consens amb els diferents organismes empresarials locals -entre ells la Cambra de Comerç d’Alcoi la Federació Empresarial de l’Alcoià-Comtat (FEDAC)-.