Home Muro Muro cedeix el seu ecoparc al Consorci Terra, que l’augmentarà de nivell...

Muro cedeix el seu ecoparc al Consorci Terra, que l’augmentarà de nivell per a abastir a altres poblacions del Comtat

1051
0
SHARE

L’Ajuntament de Muro ha procedit ja a la cessió del seu ecoparc fix al Consorci de Residus Terra, que un cop s’adjudique el Projecte de Gestió, assumirà la seva supervisió i posarà en marxa la xarxa consorciada d’ecoparcs. L’acte ha tingut lloc aquest dilluns 3 a les pròpies instal·lacions de l’ecoparc, i ha comptat amb l’assistència de la presidenta de Terra, Isabel López, l’alcalde de la localitat, Gabriel Tomàs, d’el regidor de Serveis Municipals, Enrique Pascual, de l’edil de Medi Ambient, Juan Manuel Sanchis, i del primer tinent d’alcalde de Beniarrés, Juan José Tomàs.

El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) recull les diferents tipologies d’ecoparcs, i el de Muro està catalogat com a tipus B -encara que amb una reorganització de la parcel·la, que té 1.500 m², es pot augmentar el nombre de contenidors perquè la instal·lació es considerés de tipus D, que és la més completa-. La configuració de l’ecoparc adaptat comptaria amb un recorregut exclusiu per als usuaris, accedint i sortint per accessos als dos extrems de la llinda frontal de la parcel·la, mentre que els camions accedirien per un accés frontal.

També es traslladaria la zona coberta de recollida de residus perillosos i RAEE a la zona de recorregut superior, es construiria una nova caseta de control i s’implementaria la instal·lació de sistema integrat de gestió. Així mateix, està previst que es renoven contenidors i equips, la instal·lació de sistema integrat de gestió i una nova senyalització, de manera que a partir d’ara començarà un procés de readaptació, autorització i informatització per oferir un servei consorciat.

Un altre aspecte destacat és que duplicarà el seu horari d’obertura, passant de 30 hores setmanals a 60. A més, aquesta nova instal·lació servirà com a base logística dels ecoparcs mòbils. L’ecoparc de Muro donarà també servei als municipis de Alqueria d’Asnar, Gaianes, Benimarfull, Agres, Alcosser de Planes i Alfafara, encara que en el cas d’aquests dos últims comptaran també amb la implantació d’altres àrees d’aportació.

L’Alcaldessa de Xixona i presidenta de el Consorci Terra ha destacat que “l’objectiu amb totes aquestes millores que es van a implementar en l’ecoparc de Muro és apropar el servei als ciutadans i ciutadanes, per millorar, per ser més eficients i complir els reptes que ens planteja l’agenda 2030. Permet reciclar més, fer realitat l’economia circular, deixant enrere èpoques passades en què els residus es amontanaban i poc més. Ara hem de gestionar i ser exemplars, i totes aquestes millores van en aquest sentit“. Així mateix, ha destacat que es passe de la tipologia B a la D, “que és la més alta dins de la categorització dels ecoparcs fixos que marca la normativa. Anem cap endavant i de la mà dels 37 municipis del Consorci Terra”.

Per la seva banda, l’alcalde de Muro, Gabriel Tomàs, ha subratllat que “estem molt contents de que per fi comencem aquesta transició per complir l’agenda 2030. Considerem que hi ha tres pilars bàsics: un és que aquests ecoparcs són l’eina per impulsar aquesta economia circular i és necessari per donar una solució a el reciclatge i la reutilització. El segon pilar és aquest corporatiu, aquesta unió entre pobles per aconseguir arribar a un objectiu comú, amb estratègies conjuntes. I, finalment, la importància de la conscienciació ciutadana, que va a treballar-se, per que la població sàpiga quins són els beneficis que obté amb aquest sistema que va a implantar-se. Muro és un municipi que sempre ha apostat pel reciclatge en origen, per la qual que ja hi ha una col·laboració ciutadana important i que seguirem treballant”.

Altres ajuntaments de l’àrea d’influència de el Consorci Terra també han procedit a realitzar la cessió o estan ultimándola, com són els d’Alcoi, Ibi, Sant Joan d’Alacant, Xixona i Agost. La resta de localitats estan pendents de diferents tràmits administratius per a procedir a la cessió gratuïta i definitiva de la corresponent parcel·la a el Consorci.

La posada en marxa de el Projecte de Gestió d’Ecoparcs és un dels objectius principals de l’entitat per a aquest exercici. Aquest inclou una xarxa formada per 14 ecoparcs, 9 dels quals serien de nova construcció i que se sumarien als ja existents de Sant Vicenç de l’Raspeig, Xixona, Muro d’Alcoi, Ibi i Benilloba, en els quals caldria implementar diverses millores, a més de 5 àrees d’aportació.