Home Sanitat AFA Ibi denuncia a través de FEVAFA de la gravíssima situació a...

AFA Ibi denuncia a través de FEVAFA de la gravíssima situació a la qual s’enfrontaran els malalts d’alzheimer i familiars davant la imminent tancament dels centres

997
0
SHARE

A causa de les últimes resolucions i recomanacions publicades per la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Sanitat, des de la Federació Valenciana de Familiars de Malalts d’Alzheimer (FEVAFA) volem denunciar l’extremadament greu situació a la qual s’enfronten els nostres usuaris i els seus familiars davant l’imminent tancament de centres i unitats de respir.
De nou, tot sembla indicar que ens veiem abocats a una situació molt similar a la que es va viure el mes de març passat, que va significar una enorme catàstrofe per a malalts i familiars i que esperàvem no tornar a viure.
En el seu moment ja denunciem les fatídiques conseqüències que el tancament de centres estava tenint en els malalts d’alzheimer i les seues famílies. Ara, de la mateixa manera, ens veiem obligats a tornar a incidir en què un nou tancament podria ser fatal.
Aquest nou tancament de centres i unitats de respir produirà una acceleració de la malaltia (com ja es va comprovar durant el confinament), una desestructuració familiar entre malalts i els seus familiars (que hauran de convertir-se en cuidadors), una ruptura radical amb les rutines dels malalts (que són fonamentals per a la seua orientació durant el dia a dia i que portarà amb si una major agressivitat i un major descontrol emocional).
Per contra, els centres proporcionen un entorn adequat i segur, on els malalts reben eixes teràpies tan necessàries per a ells, esplaiant al mateix temps la càrrega als seus familiars.
El tancament dels centres de dia i unitats de respir és, per tant, una malíssima notícia i una vertadera catàstrofe per a malalts i familiars, i des de FEVAFA creiem que decisions com aquesta deurien, almenys, consultar-se amb totes les parts perjudicades (malalts, familiars i treballadors dels centres).
En la Federació creiem fermament que en aquests moments (sense un confinament total), amb comerços, hostaleria i col·legis oberts, el tancament dels centres no implica l’eliminació al 100% dels riscos de contagi, però si, per contra, un 100% de perjudicis greus en malalts i familiars.
Per aqueixa raó, FEVAFA vol denunciar aquesta situació, instant a les administracions públiques que rectifiquen en les seues resolucions i recomanacions successives, evitant o retardant al màxim el tancament de centres i unitats de respir.