Inici Alcoià Agricultura constata un descens del diòxid de nitrògen del 61% a l’aire...

Agricultura constata un descens del diòxid de nitrògen del 61% a l’aire de la Comunitat durant l’Estat d’Alarma

214
0
COMPARTIR

L’única beneficiària de la crisi sanitària, econònica i social derivada del coronavirus és la natura. L’aturada en les activitats humanes i el confinament han reduït dràsticament l’acció que l’ésser humà té sobre l’entorn natural en el que viu. Aquesta ha passat d’estar majoritàriament maltractat a rebrotar i conquerir el terreny perdut durant els darrers segles, quan l’agressivitat humana cap al medi ambient ha crescut exponencialment.

Camins, muntanyes, camps… a tots aquests indrets es pot apreciar una ostensible crescuda de la vida vegetal. Mentre, a la majoria de localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es mutipliquen les imatges d’animals salvatges buscant menjar en llocs habitualment reservats als humans. La natura ha reconquerit a poquet que han parat les activitats humanes el seu lloc històric.

Una prova d’aquesta realitat també es registra en la qualitat de l’aire que es respira a tota la Comunitat. Les 46 estacions mesuradores repartides per tot el territori valencià han detectat una davallada del diòxid de nitrògen del 61% des que es va activar l’Estat d’Alarma. La menor quantitat de vehicles a carreteres i carrers, afegit al paró de part de la indústria, està en la base d’aquesta davallada, que beneficia a la salut humana, animal i vegetal.

Per províncies, la davallada és més notable a la d’Alacant, arribant al 69% de reducció d’un gas íntimament relacionat amb el trànsit rodat. Tot i això, aquesta minva en la quantitat de gasos nocius a l’atmosfera de les localitats valencianes afecta més als nuclis urbans que als industrials o rurals. La situació és extrapolable a les partícul·les d’ozó troposfèric, la concentració de les quals també s’ha vist reduïda.

Influència meteològica

Tots aquests factors s’han vist afavorits no sols per l’aturada de les activitats i els transports humans. La meteorologia també ha influït gràcies a l’elevada quantitat de jornades plujoses registrades a la Comunitat en el darrer mes i mig. Altre factor que ha contribuït a que la natura estiga a hores d’ara més exultant que fa anys al pulmó natural de la província d’Alacant: les comarques de la muntanya alacantina.