El sector agrari ha anat perdent importància i volum des de la Revolució Industrial a tot arreu, i també a la muntanya alacantina. Durant segles, l’ésser humà ha viscut dels fruits que donava el camp; uns fruits dels que depèn en bona mesura l’alimentació de tothom al Planeta Terra. No obstant, l’agricultura i la ramaderia s’han convertit en un sector explotat únicament per grans productors, que deixen a les explotacions minifundistes que abunden a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla pràcticament sense un marge comercial del que sobreviure.
La fórmula per a fer front a aquesta realitat per als agricultors de les comarques passa per agrupar-se en cooperatives amb les que aconseguir una mínima competitivitat per als seus productes. Ara, a més, els fruits vinguts de tercers països -amb costos de producció molt inferiors i menys mesures de seguretat- suposen un nou entrebanc per al sector primari. Per això, la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat Valenciana va a activar una línia d’ajudes a la modernització dels regadius valencians dotada amb 1.200 milions d’euros. D’ells, 525 aniran destinats a les comarques alacantines, de les que només la Foia de Castalla es veurà beneficiada a la muntanya d’Alacant amb uns 10 milions d’inversió.
Els fons europeus per a la recuperació després de la pandèmia nodriran bona part d’aquesta Estratègia Valenciana de Regadius presentada pel President Ximo Puig. Amb aquests fons es pretèn relocalitzar la producció agrària valenciana per a enfortir el seu mercat intern. Al mateix temps, les inversions en els regadius optimitzaran el seu funcionament, reduïnt les despeses en aigua i optimitzant la sostenibilitat gràcies a un millor ús d’un bé tan escàs.
Durant les darreres 3 dècades, els camp valencià ha perdut el 21% de la seua superfície total. Una tendència que el Consell vol revertir per a, entre altres objectius, fixar la població al territori i acabar amb el despoblament rural.